• DOLAR 32.382
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.62
  • ...
Dargeçit`te “İslam`da Kan Davası Yoktur” konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OHAK-DER tarafından kan davalarının sebep ve sonuçlarına yönelik hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca destelenen "Kendini Öldürmek!" projesi kapsamında çekilen belgesel film, Dargeçit`te gösterildi.

"Gençler Hayaliniz Okumak Olsun!" şiarıyla yapılan program, Vatan İlkokulu Konferans Salonu`nda, ilçe milli eğitim yetkilileri, idareciler, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Başta katkılarından ötürü Dargeçit İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Kılıç, katılıma yoğun ilgi gösteren öğretmen ve öğrencilere teşekkür eden OHAK-DER Başkanı Burhan Hedbi, projenin tanıtımı ve sorunun çözümü hakkındaki yaklaşımını kısaca paylaştı.

Hedbi, “Kan davasında gençlerin önemini vurgulayarak, ancak sizler ‘töreleştirilen` bu acıya son verebilirsiniz. Daha dün Şırnak`ın İdil ilçesine bağlı bir köyde yaşanan felaket, tüyler ürpertici. Akıllı insanlar, bir yere bir perdeyi asmak istediklerinde; kumaşı önce ölçer sonra keserler. Oysa bölgemizde insanlar önce birbirlerini öldürür sonra da konuşmayı denerler. İşte bu yüzden de biz bu projeye; ‘Bir koyun için birbirini öldürenlerin 99 koyun keserek barışma kültürüne hayır!` sloganıyla başladık.” dedi.

Bir koyun için birbirini öldürenlerin 99 koyun keserek barış yemeği yapıp barıştıklarını dile getiren Hedbi, “Bu mantıksızlığa bakar mısınız? Bir koyunla gelen ölüm ve onlarca koyunla gelen barış! Bu şeytani egonun neticesi değildir de nedir? Madem bir koyun bu kadar kıymetli, uğrunda birbirinizi öldürüyorsunuz. Peki, barışırken neden onlarca koyunu kendi egonuza kurban ediyorsunuz. Kan davası, günümüz coğrafyasında değişik adlar altında tezahür ettiği gibi bazı bölgelerde de ‘şiddet` örtüsü altında varlığını sürdürmektedir.” diye konuştu.

Projenin adını, ‘Bir insanı öldüren aynı zamanda bütün insanlığı öldürmüş olur.` ayetinden mülhem ‘Kendini Öldürmek!` olarak belirlediklerini belirten Hedbi, bölgede her biri birer külte dönüşen ve sorunların derinleşmesinde etkili olan "aile", "aşiret" ve "adamlık" kavramlarını analiz ettiği konuşmasında ezber bozucu örnekler paylaştı.

Belgesel filmin ardından İlahiyatçı Musab Baran, "İslam`da Kan Davası Yoktur" konu başlıklı bir konuşma yaptı.

Baran, “İnsana hayatı bahşeden Yüce Allah`tır. Hayatına son verip canını alacak olan da yine o`dur. Bu yetki hiç kimseye verilmemiştir. Allah`ın merhametine ulaşmak için insanlara merhamet etmeyi emreden sevgili peygamberimiz yine veda haccı hutbesinde cahiliye âdeti olan kan davalarını kaldırdığını ilan etmiştir. Kan davaları, masum insanların yaşam hakkına bir saldırıdır. Toplumun fertlerini birbirine düşüren aradaki sevgi, saygı, şefkat ve merhamet duygularının körelmesine neden olan yine kan davasıdır. Ayrıca kan davası gütmek; kin, nefret, intikam ve düşmanlığın artmasına Mü`min kardeşliğinin zarar görmesine, birlik ve beraberliğin bozulmasına neden olur. Bu yanlış uygulamalar sonucunda birçok kişi haksız yere hayatını kaybetmekte, aileler yok olmakta, evler, köyler harabeye dönüşmekte ve rakamlarla anlatılamayacak ekonomik zararlar meydana gelmektedir. Müslümanların özeliklerinden bahseden ve cana kıyma konusunda bizleri uyaran ‘Onlar, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere Allah`ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar.` Ayet-i Kerime ile konuşmasını bitirdi.

Etkinlik, broşür ve belgesel filmin DVD'sinin öğrencilere dağıtılmasıyla sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir