• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Emekli esnaftan alınan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasının tamamen kaldırılmasını isteyen Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan, emekli esnafın bu yolla cezalandırıldığını söyledi.

MESOB Başkanı Doğan Gazan, emekli olup da çalışmaya devam eden esnaflardan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesildiğini belirterek, “Emekli esnaf ve sanatkârlardan bu primi almak, gençlere iş imkânı sağlayan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkârların el emeği ile çalıştığını ama aynı zamanda işveren olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Gazan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi; “SGDP kesilmesindeki amaç iş gücüne katılması beklenen gençlere yer açmaktır. Fakat emekli olduğu halde çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkârlar, hem yıllık ve aylık vergisini hem de SGDP kesintisi ile yıllık ortalama 2.400 TL gibi (Aylık 200 TL) bir kesinti ve vergi ile karşı karşıya. Bu durum emekli esnafımızı zorlamakta ve sıkıntı yaşatmaktadır. Bu nedenle, SGDP uygulaması tamamen kaldırılmalıdır.” 

          

İşsizlik oranının düşürülmesi için yeni işyerlerinin açılması, mevcutların ise büyümesi gerektiğini kaydeden Gazan, “Esnaf ve sanatkâr kendi küçük sermayesi ile ülkenin her yerinde binlerce işyeri açarak hem kendine hem de yanında çalıştıracaklarına istihdam yaratmıştır. Ülkemizdeki istihdamın yüzde 90’nına varan oranını esnaf ve sanatkârlar karşılamaktadır. Esnaf devletten destek bekliyor. Emekli olup da çalışan esnaftan SGDP kesilmesinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.  (M. Salih Keskin – İLKHA)