• DOLAR 32.501
  • EURO 34.558
  • ALTIN 2492.259
  • ...
DÜ`de kütüphane açılışı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesinde (DÜ) ‘Kütüphane Açılış Haftası` dolayısıyla düzenlenen konferans sonrası Ali Emiri Halk Kütüphanesinin de açılışı yapıldı.

Gerçekleştirilen açılış törenine, Diyarbakır Vali yardımcısı Ahmet Dalkıran, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sabri Eyigün, Üniversite öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dicle Üniversitesi Rektör yardımcısı Sabri Eyigün ve Vali yardımcısı Ahmet Dalkıran`ın birer konuşma yaptığı konferansta, okumanın önemine değinen Diyarbakır Vali yardımcısı Ahmet Dalkıran, okumanın dünyada sürekli değişip yeni yöntemlerle geliştiğini söyledi.

Dünyada okuma alışkanlıklarına bakıldığında okumayı olumsuz etkileyen bazı temel aktörlerin olduğuna vurgu yapan Dalkıran, “Bunlardan en önemlisi görsel yayın iletişim kanallarının çok takip edilmesidir. İnsanların vakitlerini internet ve sosyal medyayla geçirmesi buna etkendir.  İnsanlar kitap okuma alışkanlıklarının ötesinde tamamen teknolojiyi takip ediyorlar. Bunu bizim gözden geçirmemiz gerekir. Dünya bunu gözden geçirmeye başladı. Bizde toplum olarak bunları daha dengeli götürüp kitap okuma alışkanlığı kazandıracak bir plan yapmamız gerekir. Okullarda ve ailede çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasının yolları araştırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

 “Diyarbakır kadim bir şehir ve iyi bir kültüre sahiptir”

Çocukların kitap okumalarına yönelik olumlu adımların atılması ve bunun araştırılması gerektiğini belirten Dalkıran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizde ülke olarak bunu tartışmalıyız. Kitaba erişim yöntemleri olan E-Kütüphane yollarını da denememiz lazım.  Bu konuda Kültür Bakanlığıyla birlikte projelerimiz var. Bu sayede kitap okuma alışkanlığımızı daha ileriye taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sene Kültür Bakanlığı ‘Kültürler Arası Diyalog` ile bir gündem belirledi. Kültürler arası diyalogla ilgili Diyarbakır`da söylenecek çok şey vardır. Şehir ve kültür kavramlarının birbirine en çok yakıştığı nadir bir şehirde yaşıyoruz. Diyarbakır kadim bir şehir ve iyi bir kültüre sahiptir.”

“Diyarbakır`dan yeni edebiyatçılar çıkarmamız lazım”

Diyarbakır`ın sadece Türkiye`de değil, aynı zamanda dünyada da edebiyat alanında öne çıkmış bir yer isim olduğunu dile getiren Dalkıran son olarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Böyle bir kültür şehrinde yaşadığımızın bilincinde olmamız lazım. Ali Emiri, El Cezeri gibi yetişmiş bilim adamları ve Doğunun en büyük kütüphanelerine sahip 1 milyon 40 bin kitabı bünyesinde barındıran kütüphaneleri olmuştur. Böyle bir tarihi bilgiden yola çıkarak bunun üzerine inşa edilmiş bir beşiğin farkında olmamız lazım. Oluşan bu engin kültürel mirası oluşturmak adına hepimize görev düşüyor. Türkiye`de var olan 7 edebiyat kütüphanesinden biri olan Ahmet Arif Halk Kütüphanesinin burada hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca ünlü Edebiyatçımız Esma Ocak adına açılan çocuk kütüphanemiz de Cahit Sıtkı Tarancı Kültür merkezinde hizmet verdiğini ifade ediyorum. Bunu söylüyoruz ki şehirde yeni Esma Ocaklar ve Ahmet Arifler yetişsin.” (Emrah Deniz, Ali Fidancı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir