• DOLAR 32.573
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2426.74
  • ...
SODES Projesine soruşturma: 11 gözaltı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı ulusal yayın yapan bir haber sitesinde çıkan "Casus Denilen Polislerin Eğitim Seferberliği" başlıklı haberi üzerine başlattığı soruşturma kapsamında Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında bir dershaneye verilen ihalede yolsuzluk yapıldığı ve Kamu İhale Kanunu'na (KİK) aykırı yapıldığı iddia edildi.

14 Eylül 2014 tarihinde Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen bir gazetenin internet sitesinde çıkan "Casus Denilen Polislerin Eğitim Seferberliği" başlıklı haberden yola çıkarak soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında 11 kişiyi gözaltına aldı.

Haberde polislerin “Eğitim Gönüllüsü” olduğu iddia edilmişti

Yapılan  haberin içeriğinde; "Yolsuzluk operasyonunu gerçekleştirdikten sonra 'casusluk' iddiasıyla tutuklanan polislerin eğitim gönüllüsü olduğu, fedakârlıklarla öğrencilerin eğitimi için seferber oldukları, Diyarbakır`da 2010 yılında "Bir çocuk okut bir aile kurtar" sloganıyla 500 çocuğun her türlü eğitim masraflarını karşılayarak dershaneye kaydettirdikleri" ifadelerine yer verilmiş, yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra görevden alınan polislerin daha sonra farklı farklı yerlere tayin edilerek meslekten ihraç edildikleri iddia edilmişti.

Proje 2009 yılında SODES kapsamında 500 bin TL bütçe ayrılarak yapılmış

Konu  ile ilgili olarak bir açıklama yapan Diyarbakır valiliği,  başlatılan ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmalar neticesinde; haberde geçen hususların gerçeği yansıtmadığı, bahse konu projenin ise haberde belirtildiği gibi personelin bütçeleri ile karşılanmadığı, projenin 2009 yılında SODES kapsamında 500 bin TL bütçe ile 500 öğrencinin kişisel katkılarıyla SBS' ye hazırlanması amacıyla Diyarbakır da bir dershaneye ihale yapılarak verildiği belirtildi.

“İhalenin Kamu İhale Kanunu'na aykırı olarak yapıldığı” iddiası

Yapılan  çalışmalar sonucu gerçekleştirilen ihalenin Kamu İhale Kanunu'na (KİK) aykırı olarak yapıldığının tespit edildiği belirtilen valilik açıklamasında, KİK'te belirtilen şartların yerine getirilmediği, SBS eğitimi vermesi için anlaşılan dershanenin ihale tarihinden önce faaliyet göstermediği ve söz konusu dershanenin ihaleyi alıp SODES projeleri uygulandıktan sonra 2012 yılında kapandığının tespit edildiği ifade edildi.

11 kişi gözaltında bir kişi firar

Diyarbakır  Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen çalışmalar neticesinde; 30 Mart 2015 günü Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Osmaniye ve Niğde illerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, yapılan operasyon neticesinde dosya kapsamında isimleri geçen ve “İhaleye Fesat Karıştırmak” ve “Görevi Kötüye Kullanmak” suçlarını işledikleri tespit edilen 11 şahıs yakalanarak gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında aranan ancak firarda olduğu tespit edilen bir şahsın da yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.  – İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir