• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...
Arap Zirvesinde Saldırılara Devam Kararı Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap Birliği Zirvesi Mısır'da Yemen ve ortak ordu gündemiyle toplandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Yemen Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi ve Mısır cuntası Abdülfettah Sisi yaptıkları konuşmalarda, ortak Arap gücünün kurulması gerektiğine değindiler.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ise konuşmasında, Yemen`de İran destekli Husilerin yarattığı siyasi ve askeri krizin ardından 10 ülkeden oluşan Koalisyon'un başlattığı ‘Kararlık Fırtınası` askeri saldırı ülkede barış ve güvenlik geri gelene kadar süreceğini belirtti.

Kral Selman, Yemen`de Husilerin darbe girişimini kınarken, ülkedeki tüm siyasi taraflara ‘istikrarı gerçekleştirmek amacıyla diyalog kurması` için Riyad`ın kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Yemen'de yeniden istikrarın sağlanabilmesi için herkesin ortak bir şekilde çalışması gerektiğini dile getirdi, Kral Selman, İran'a da Arap ülkeleriyle 'bölgedeki krizleri çözmek için olumlu işbirliği' kurması için çağrıda bulundu.

Sisi: Ortak Arap gücü kurulmalı
Mısır Cuntası Abdulfettah Sisi, Arap Birliği Zirvesi`nde yaptığı açılış konuşmasında, Yemen, Libya ve birçok ülkede yaşanan krizlerden yola çıkarak ‘Arap ülkelerinde krizlere müdahalede bulunacak ortak Arap gücünün` kurulması gerektiğini vurguladı.

Sisi, Yemen`de diyaloğun çöktüğünü ve dolayısıyla ortak Arap askeri müdahalesinin ‘doğru zamanda` geldiğini dile getirdi.

Libya`da yaşanan kriz için Yemen`e ortak müdahaleden örnek veren Sisi, Libya`da ‘terör organizasyonların yarattığı` krizlere suskun kalamayacaklarını ifade etti.
‘Husilere müdahale devam etsin`

Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Husilere karşı başlatılan ‘Kararlık Fırtınası` saldırı Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşması ve BM`nin de kanunlarına göre gerçekleştiğinin altını çizdi.

Hadi saldırı sürmesi için zirveye katılan ülkelerin yanı sıra KİK ülkelerine çağrı yaptı.

Hadi “Kararlılık Fırtınası saldırısı Husileırır işgal ettiği topraklardan çekilene ve teslim olana kadar devam etmeli. Ayrıca Husilerin, hem ordudan elde ettiği hem de önceki senelerde İran`dan aldığı silahları kesinlikle teslim etmesi gerekiyor. Saldırının hedefleri gerçekleştirene kadar devam etmesini istiyoruz” dedi.
Hadi, bu saldırının oluşturulması istenen ‘ortak Arap gücünün` bir örneğini de teşkil ettiğini dile getirdi.

Arap Birliği`nin 26. Genel Zirvesi
Arap Birliği 26. Genel Zirvesi`nde bu dönem, Yemen`de Husilerin durumu ön planda. Sudi Arabistan Kralı'nın yanı sıra Katar Emiri ve birçok ülkenin lideri Mısır`ın Şerm El Şeyh kentinde Cumhurbaşkanı Sisi tarafından karşılandı.

Zirve'ye katılmak üzere Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi, Sudi Arabistan Kralı Selmen Bin Abdulaziz ve Katar Emiri Temim Bin Hamad El Sani`nin yanı sıra Moritanya, Sudan, Kuveyt, Tunus, Filistin, Bahreyn, Irak, Somali ve Cibuti ülkelerinin liderleri Mısır`a geldi.

22 ülkenin katılacağı zirvede, Yemen`de siyasi ve askeri kriz, bu ülkeye başlatılan saldırı ve ortak bir Arap gücü ordusu kurulması başta olmak üzere bölgede farklı ülkelerde yaşanan krizler de ele alınacak.

Zirvede, Yemen`de Husilerin yarattığı krizleri ardından Suudi Arabistan`ın öncülüğünde oluşturulan Husi karşıtı koalisyonun başlattığı ‘Kararlılık Fırtınası` saldırısı inceleniyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir