• DOLAR 32.424
  • EURO 35.39
  • ALTIN 2327.911
  • ...

Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle Durmazlar Makine arasında yeni tramvay ve vagon alımına ilişkin raylı sistem sözleşmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle imzalandı.

Yüzde 100 yerli imkânlarla üretilen araçların kamu tarafından desteklenmesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Durmazlar Makine gibi firmaların çoğalması durumunda önümüzdeki 10 yıl içerisinde ortalama 12 milyar dolar dövizin Türkiye’de kalacağını söyledi.

İmza törenine, Bakan Işık ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Durmazlar Makine sahipleri Hüseyin Durmaz ile Fatma Durmaz ve davetliler katıldı.

Dünyada kamu alımlarının ülkelerin- kalkınmasında, teknolojinin gelişmesinde, bilgi birikiminin oluşmasından kilit rol oynadığını ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yerli üretim anlamında gösterilen bu başarı nedeniyle, hükümetim ve bakanlığım adına ilgililere teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin belli ki yerli üretimi destekleyen bir anlayışı var. Çok yetenekli, girişimci ruha sahip milletimiz var. Girişimcilik ruhuyla imkanlarımızı birleştirirsek, önümüzde kimsenin durma şansı yok. Bunu bir kez daha görmüş olduk.” dedi.

“Milyonlarca dolar para ülkede kaldı”

Atılan imzalarla daha önce 3 milyon 200 bin Euro’ya satın alınan tramvay fiyatının yerli üretimle 1 milyon 600 bin Euro’ya düştüğünü, bunun da milyonlarca doların ülkede kalması anlamına geldiğini belirten Işık, bunun diğer sanayiciler açısından güzel bir örnek niteliğinde olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Durmazlar Makine’yle sözleşme imzalayarak, BursaRay hatlarındaki yoğunluğun önüne geçmek amacıyla raylı istem araç filosunu güçlendirmek için önemli bir adım daha attıklarını söyledi.

İlk araç 6 ay sonra…

Hafif raylı sistem ağında kullanılacak 60 vagon ile şehir içi tramvay hatlarında kullanılacak 12 tramvay aracının alımı için açılan ihaleyi Bursalı yerli bir firmanın kazanmasının üzerinde durulması gereken ayrı bir olay olduğunu vurgulayan Altepe, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyemiz tarafından açılan bu ihale, aynı zamanda Bursa’nın raylı sistemle tanıştığı 2002 yılından bu yana en büyük araç alımı ihalesi oldu. İhaleyi Durmazlar firmasının alması, yerli üretimin dünya markalarıyla rekabeti açısından büyük önem taşıyor. Hafif raylı sistem araçları 6 ay sonra teslim edilmeye başlanacak, tamamı 30 ayda teslim edilecek. Tramvaylar ise 14 ay sonra teslim edilecek.”

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, ihaleye ilişkin imzaları attı.

Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte yoğun açılış ve inceleme programlarına ara vererek, Bursa’nın doğasıyla herkesi cezbeden köşelerinden bir tanesi olan Eski Karaağaç Mahallesinde öğlen molası verdi.

Cuma namazını da burada kılan ikiliye halkın yoğun ilgi gösterdi. Leylekler başta olmak üzere eşsiz doğa manzarası eşliğinde pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan mekanda konuşan Vali Karaloğlu, “Sayın Bakanım, Bursa’mız pek çok nimeti bünyesinde barındıran, ülkemizin nadide köşelerinden bir tanesi. Şehrin koşuşturmasından yorulan vatandaşlarımıza bir soluk alma fırsatı veren şehrimizin cennet köşelerinden bir tanesi de Eski Karaağaç Mahallemiz. Leyleklerin gagalarıyla çıkardıkları o eşsiz melodi eşliğinde manzaranın büyüsü, buraya gelen insanları bambaşka alemlere sürüklüyor.” dedi.

Eski Karaağaç Kadınları, Bakan Işık ve Vali Karaloğlu’na kendi elleriyle açtıkları gözlemeleri ikram ederek misafirperverliklerini gösterdiler. (Zeki Aras –İLKHA)