• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
IŞİD yıktı PKK el koydu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erkan Yavuz / Doğruhaber

Suriye`nin Kamışlı şehrine bağlı Tel Ma`ruf beldesinde 1920 yılında Şeyh Ahmet Haznevi tarafından kurulan dergâhı ile Şeyh Ahmet Haznevi`nin türbesi Mart 2014`te IŞİD tarafından yerle bir edilmişti. Âlim yetiştiren dergâhın hocaları ve bu hizmetin mihmandarı Haznevi ailesi, hayatlarını tehdit eden IŞİD ile PKK/PYD baskısı nedeniyle Suriye`yi terk etmek zorunda kaldı. Ağustos 2013`te yaşadıkları topraklardan hicret etmek zorunda kalan Haznevi ailesinin üyelerinin bir kısmı Türkiye`ye bir kısmı da Avrupa ülkelerine yerleşti. 100 yıldan fazla bir sürede on binlerce âlim yetiştiren dergâhın sahipsiz kalışını fırsat bilen PKK`nin Suriye kolu PYD`de dergâha bağlı arazilere el koydu.

PKK/PYD ARAZİLERİMİZE   EL KOYDU

Sağlam kaynaklardan elde edinilen bilgilere göre PYD el koyduğu bütün arazilerden ne şeyh ailesine ne medrese talebelerine hiçbir şey vermiyor. Gazetemize bilgi veren şeyh Ahmed El Haznevi`nin torunlarından bir kişi, “Şu anda dağılmış durumdayız. Bir kısmımız

Türkiye`de bulunuyor, Avrupa ülkelerine gitti. Suriye`de bulunan ve ilim irfan yuvası olan dergâhımız dağılmış durumda. IŞİD tarafından dedemin mezarı yıkıldı. Onun müştemilatı tahrip edildi. PKK`nin Suriye kolu PYD de şu anda oraya el koymuş durumda ve bize ait arazilerden elde edilen gelirlere el koymuştur. Bu da bizi çok zor durumda bırakıyor, bizim çalışmalarımızı etkiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

PKK/PYD TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİNİ HAZMEDEMİYOR

El-haznevi dergâhına karşı sergilenen bu tavır, PKK/PYD nin sadece İslam`ı referans alan siyasi hareketlere karşı değil aynı zamanda siyasi bir faaliyeti olmayan toplumsal İslami çalışmalara da karşı olduğunu göstermesi açısından çok manidar bulunuyor.

Haznevi dergâhı Suriye`de Rojava`da ve Türkiye`de geniş bir alanda irşat faaliyetine sahiptir. Türkiye`deki Adıyaman menzil tarikatı da esasen bu dergâhtan çıkmıştır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir