• DOLAR 32.496
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2421.8
  • ...
Yemen, Irak ve Suriye olmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dış Haberler Servisi

Yemen'e Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla hava operasyonu düzenlendi. Husi Ensarullah Hareketi ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üsler havadan bombalandı. Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde de 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Husilerin ilkyardım kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu belirtiliyor. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin Çarşamba günü büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü. Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husiler uçak savar atışları ile karşılık verdi. 

OPERASYONA 10 ARAP   ÜLKESİ DESTEK VERİYOR
Suudi Arabistan'ın öncülüğünde düzenlenen operasyona destek veren ülkeler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün. Saldırı yapan ülkelerden yapılan açıklamada operasyonun amacının mevcut hükümeti korumak olduğu belirtildi. 100 savaş uçağının operasyona katıldığını belirten Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan olmak üzere beş Müslüman ülkenin daha Körfez liderliğindeki askeri koalisyona katılmak istediğini duyurdu.

SUUDİ: BARIŞ ÇABALARI SONUÇSUZ KALINCA ASKERİ MÜDAHALE BAŞLATTIK
Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, Yemen'deki barış çabalarının sonuçsuz kaldığını, bunun üzerine askeri müdahale başlattıklarını açıkladı. Cubeyr, "Yemen'de meşru hükümet iş başında. Bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon" dedi. Büyükelçi, operasyonda ABD kuvvetlerinin yer almadığını söyledi.

İRAN: ULUSLARARASI   HUKUKA AYKIRI
İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan`ın Yemen`e yönelik hava operasyonunu “uluslararası hukuka ve ulusal egemenlik haklarına aykırı, tehlikeli bir hamle, Saldırılar derhal durdurulmalı” açıklamasıyla kınadı. İran Dışişleri Sözcüsü Marziye Efkam, "askeri müdahalenin durumu daha da karmaşıklaştıracağını, krizi bölgeye yayacağını ve Yemen'deki iç farklılıkların barışçıl yolla çözülmesi fırsatının kaybedileceğini" söyledi. İranlı milletvekili Alaaddin Burucerdi de, “Suudi Arabistan`ın Yemen`de yaktığı savaş ateşi tüm bölgeye yayılacak” dedi.

ABD LOJİSTİK VE İSTİHBARAT DESTEĞİ SAĞLIYOR
Öte yandan ABD, Körfez ülkelerinin Yemen'e yönelik askeri operasyonuna lojistik ve istihbarat desteği vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi” dedi.
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, geçtiğimiz hafta başında hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

İŞİN İÇİNDE BATININ KİRLİ HESABI VAR
Bölge uzmanı stratejistlere göre; Amerika`nın lojistik destek ve istihbarat desteği sunduğu körfez ülkelerinin, Yemen`e yönelik saldırılarda aslında işin taa başından beri planlayıcısı olduğu ve saldırı iznini de yine Amerika`nın verdiğini belirtiyor. Stratejistler, haçlı zihniyetli batılı güçlerin, Yemen`in, Irak yada Suriye olması ve bölge Müslüman ülkelerini birbirine düşürecek, İslam alemini saracak bir Şii-Sünni çatışmasının fitilini ateşleyecek savaşların başlamasının derin planlarının yapıldığı görüşünü savunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir