• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.677
  • ...
Sosyal medya kullanıcılarına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yıllarda çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan sosyal medyanın faydaları olduğu kadar zararları da var.  Yaygınlaşan internetle birlikte artık yaşamın bir parçası haline gelen sosyal medya, bilinçsiz kullanıcılar için çok zararlı olurken bunu iyi yönde kullananlar ise önemli bilgilere ulaşabiliyor.

Konuyla ilgili Rehber TV programcılarından, Araştırmacı-Yazar M. Şerif Durmaz, İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyanın yararları ve zararları hakkında sorularımızı yanıtlayan Durmaz`ın röportajının tamamı:

Sosyal medyanın son zamanlarda çok fazla yaygınlaşması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Son birkaç yılda akıllı telefonların ve tabletlerin piyasaya girmesi ve kısa sürede yaygınlaşmasıyla, ev ve işyerlerinde bulunan internet artık kişinin yanı başında olmaya başladı. Ülkedeki ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak için daha öncelerde ev ve işyerlerinde kullanılan internet, artık her yerde kullanılıyor. Yani daha öncelerde boş zamanlarda kullanılan internet, şimdilerde ise her zaman ve çok daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. 

Sosyal medyanın ruh ve beden sağlığına etkileri nelerdir?

Sosyal medyanın hayatın her alanına girmesiyle birlikte, ruh sağlığı üzerinde de etkisi artıyor. Olumsuz yönden ve çok fazla kullanılmasıyla beraber insanın ruh ve psikolojik sağlığında ciddi tahribatlar meydana getiriyor. Bununla birlikte beğenilme duygusunu tetikleyen paylaşımlar insanların yalnızlaşmasına da neden oluyor. Bunun çözümü; sosyal medyayı gereğinden fazla bir biçimde kullanmaktan vazgeçmek. Zira çok fazla kullanıldığında sosyal medya insana faydadan çok zarar veriyor. Dolaysıyla, kullanıcı sosyal medyayı düzenli ve gerektiği kadar kullandığı zaman zarar değil, fayda görecektir.

Sosyal medyanın, gereğinden fazla kullanıldığında kişiye zarar vereceğinden ve olumsuz yönde etkileyeceğinden söz ettiniz. Peki, bu zararlar ve olumsuzluklar nelerdir?

Sosyal medya bilinçsiz ve gerektiğinden fazla kullanıldığında kişiye birçok açıdan zarar verir. Sosyal medya, gerçek anlamda sosyal olması gereken insanı, a-sosyalleştirir ve yalnızlaştırır. Özellikle de çok fazla kullanıldığında kişiyi bağımlı hale getirir. İnternet bağımlısı olanlar; asli görevlerini yerine getiremezler, hayatları düzensiz olur, kendilerini geliştirme adına araştırma yapamazlar, belki daha önce düzenli okudukları kitapları dahi artık okuyamazlar. Dolaysıyla bu olumsuzluklar ve zararlar göz önüne getirildiğinde, sosyal medyada bulunan genç kardeşlerin ne yaptıklarına, sosyal medyayı ne kadar kullandıklarına bakmak ve ona göre mutlak surette onları kontrol altına almaya çalışmak gerekir.

Sosyal medyanın kontrolünü sağlamak mümkün mü?

Sosyal medya kontrolsüz bir alandır. Kontrolünün sağlanması hakikaten de çok zordur. İslami hassasiyet sahibi kişileri özellikle de gençleri bu ortamdan uzaklaştırmak nihai çözüm değildir. Ki, eğer böyle bir yasaklama söz konusu olursa, bu yasak belki de dikkate alınmayacaktır. Çünkü şartlar bu sonucu önümüze çıkarmaktadır. O yüzden bu alanın faydalı bir şekilde kullanılması isteniliyorsa mutlaka bilinçli olarak kullanılmalı ve bu yönden eğitimler verilmelidir.

Sosyal medyanın özel hayata etkisi hakkında neler söylersiniz?

Sosyal medya bilinçsiz kullanıldığında özel hayata çok kötü ve olumsuz yönde etki yapar. Bazen sosyal medyada çok özel bilgilerin ya da çok özel fotoğrafların paylaşıldığını görüyoruz. Özellikle bu konuya çok dikkat edilmelidir. Sosyal medyada, hiçbir zaman özel bilgi veya özel bir fotoğraf paylaşmamak gerekir. Paylaşılan bu veriler ileride kişinin karşısına çıkabilir. Dolaysıyla sosyal medya aracılığıyla karşılaşılabilecek olumsuzlukları ve zararları en aza indirgemek kullanıcının elindedir. Kullanıcı yazdıklarını paylaşmadan evvel bir kez daha düşünerek ileride tezahür edecek sorun ve sıkıntıların önüne geçebilir.

Son olarak sosyal medya kullanıcılarına neler tavsiye edersiniz?

Sosyal medyada kullanılan dil çok önemli olduğundan kullanıcılar, özellikle de İslami hassasiyet sahibi kişiler, evvela kullandıkları dile çok dikkat etmelidirler. Sloganik, çatışmacı, hakaretvari, nefret ettirici ve mezhepçi dilden uzak durmalıdırlar. Müslümanların birlikteliğine katkı sağlayacak bir dil kullanmaya özen göstermelidirler. Ayrıca, paylaşımlarda düzeyli ve seviyeli bir üslup takip edilmelidir. İslami hassasiyet sahibi kişiler her zaman ve her yerde örnek oldukları gibi, sosyal medyada da diğer kullanıcılara örnek olmalıdırlar. Bu konu da dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir. (M. Sait Çelik – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir