• DOLAR 32.534
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2423.37
  • ...
Tüketelim derken İsrafa girmeyelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Tüketiciler günü münasebetiyle İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği İTTİHAD Genel Başkan Yardımcısı Molla Muhammed Şenlik, “Tüketelim derken İsrafa girmeyelim” diyerek tüketicilere tavsiyelerde bulundu.

İsrafın, malı gereğinden fazla savurmak ve kullanımda haddi aşmak olarak yorumlayan Molla Şenlik, Allah`ın Kuran`ı Kerim`de kesin naslarla israfı haram kıldığını ve israftan kaçınılmasını emrettiğinin de altını çizdi.

 “Allah israfı yasaklıyor”

İnsanın her şeyi istediği gibi kullanmasının caiz olmadığını vurgulayan Molla Şenlik, meşru olan şeylerin kullanımının helal olduğunu, ancak kullanımının helal olduğu bir malı dahi ölçüsüz kullanılmasına cevaz verilmediğini belirtti.

Molla Şenlik,  “Bunları ölçüsüz olarak kullandığın zaman israfa girersin. İsraf helal olan bir şeyi kullanmak değil, helal olan bir şeyi ölçüsüz kullanmaktır veya yerinde kullanmamaktır.  Allah Kur`an-ı Kerim`de güzel şeylerden yemeğimizi ve içmemizi emrediyor. ‘Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz` diye buyuruyor. İsraf Allah`ın sevmediği bir şeydir. Aynı sakındırmayı Peygamber Efendimizden de görüyoruz ve denizin kenarında bile olsak suyu kullandığımızda israf etmememizi emrediyor.” ifadelerini kullandı.

 “Her şeyi ölçülü kullanmak gerekir”

Bir şeyin Allah tarafından, insanlara yasaklanmasının hikmet boyutuna bakıldığında bu yasakta mutlaka insanlığın faydasına bir durumun söz konusu olduğunu belirten Molla şenlik, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İsraf edenler başta kendilerine zarar verirler. Mümin, yeri geldiği zaman herkesten daha cömert olmalıdır. Ama her şeyi dağıtıp hep sonradan pişman olmamalıdır. Her şeyi ölçülü kullanmak gerekir. İsraf haramdır, iktisat ise sünnettir. İktisat denilince bir şeyi yerinde ve zamanında kullanmak, ölçülü kullanmak, ihtiyaç kadar kullanmak, ihtiyaç fazlasını başka bir zamana bırakmak anlaşılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

“Malın gereğinden fazla alınması israftır”

Kapitalizmin israfa endeksli bir toplum üretmeye çalıştığını belirten Mola Şenlik, insanları daha fazla tüketmeye yönlendiren bu beşeri ideolojilerin, israfı adeta bir sektör haline getirdiklerini ve bununla insanları sömürdüklerini söyleyerek, topluma karşı sorumlu olan insanlara olarak bu konuda daha tutarlı davranılması gerektiğinin altını çizdi. (Ali Fidancı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir