• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Cezaevlerinde Mahkumlara İşkence
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzmir F Tipi cezaevi'nde tutuklu Gökhan Çoban ve Mustafa Özüsağlam'a 'kötü muamelede bulundukları' suçlamasıyla Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 8 infaz koruma memurunun, kamera görüntülerinin ortaya çıkmasıyla 'işkence' suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına karar verildi. Görüntülerde sanıkların "Tatile çıkacağız" sözleriyle koğuşundan aldıkları Çoban'ı, cezaevi koridorunda topluca dövdükleri görülüyor.

'Yasadışı sol örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Ocak 2013'te İzmir'de gözaltına alınan Gökhan Çoban ile Mustafa Özüsağlam da tutuklanıp, Buca Kırıklar'daki İzmir 2 No'lu F Tipi Cezaevi'ne konuldu. İki tutuklu 28 Ağustos 2013 günü, odalarında slogan attıkları gerekçesiyle infaz koruma memurları tarafından alınarak güvenlik kameralarının bulunmadığı havalandırma alanına götürüldü. Burada iki tutukluya infaz koruma memurları işkence yaptı.

Çoban ile Özüsağlam'ın şikayeti üzerine, kendilerine müdahale eden 8 infaz koruma memuru hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 86/2 ve 86/3 maddeleri uyarınca 'zor kullanma yetkisinin aşılması suretiyle yaralama' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlamalarından 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın seyri, cezaevi içerisindeki, kamera görüntülerinin yer aldığı CD'lerin incelenmesiyle değişti.

Dava ağır cezalık

İnfaz koruma memuru 8 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Çoban ve Özüsağlam'ı, koğuşlarından alıp, "Sizinle anladığınız dilden konuşacağız", "Gezmeye gidiyoruz Mustafa", "Tatile çıkacağız" sözleriyle, psikolojik baskıda bulundukları öne sürüldü. Çoban ve Özüsağlam'ın, dövüldüğü sırada, görüntü alan görevlinin, kamerayı diğer yöne çevirerek, "Kapatınca bitiyor bu değil mi?" dediği ve bir diğer infaz koruma memurunun da tutukluya yumrukla vurmasının ardından, el kamerasını kapattığı saptamaları, yine iddianamede yer aldı. Görüntüleri izleyen hakim, insan onurunun zedelendiği ve bunu bir kamu görevlisi yaptığı için 'işkence' olduğuna karar verip, dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

'Mavi odaya' götürüldü

Bunun ardından 8 infaz koruma memuru, işkence suçunu işledikleri gerekçesiyle bu kez 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Görüntülerde Çoban'ın, odasından, ayakkabısının içine kadar arandıktan sonra revire götürülmesi yer aldı. Ardından, 'süngerli oda' ya da 'mavi oda' olarak bilinen hücreye götürüldüğü görülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir