• DOLAR 32.587
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2438.507
  • ...
Gazze, ambargoya  direniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA ÇETİN / DOĞRUHABER

Katar`ın “Gazze`yi Yeniden İmar Komitesi” Başkanı Muhammed İmadi, Filistin Bayındırlık ve Çalışma Bakanı Mufid Hasaniye ile israil`in saldırılarında yıkılan Vefa Hastanesi`nin enkazında düzenlendiği basın toplantısında, Katar`ın finanse ettiği toplu konut projesinin “hemen başlayacağını” söyledi.

Bin konutluk projenin, Katar`ın Gazze`nin imarı için bağışladığı 1 milyar dolarlık miktarın bir parçası olduğunu söyleyen İmadi, bağışın tamamının imar için kullanılacağını ifade etti.

İnşaat malzemelerinin israil`in kontrolündeki sınır kapılarından gireceğini ve bunun için gerekli mutabakatın sağlandığını dile getiren İmadi, “Bu kapsamda Filistin hükümetinin israil makamları ile koordinasyonu sonucu, inşaat malzemesi taşıyan 4 tır bugün Gazze`ye girdi” dedi.

Katar`ın Gazze`yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Muhammed İmadi, Gazze`deki elektrik ve su sorununa da dikkat çekti.

İmadi, “Elektrik sorununun çözümü için 2 yol bulunuyor; bunun için ya elektrik santralinin çalışması için gerekli gaz israilden satın alınabilir ya da israilin elektrik hattı Gazze`ye uzatılabilir. İkinci seçenek daha doğru olur. Ancak hattın uzatılması 2 sene sürebilir” ifadelerini kullandı.

MISIR, İKİNCİ BİR KARARA KADAR REFAH KAPISI`NI KAPATTI

Diğer taraftan Mısır, iki günlüğüne Refah Sınır Kapısı`nı açarak sınırlı sayıda kişinin kapıdan geçişlerine izin verdi. Gazze`deki Sınır Kapıları Genel Müdürü Mahir Ebu Subha, iki gün açılan Refah Sınır Kapısı`nda 900 kişinin çıkış yapabildiğini ifade ederek, Mısır yönetiminin ikinci bir karara kadar kapıyı yeniden kapattığını bildirdi.

Ebu Subha, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı`nın açık kaldığı iki gün boyunca sadece 12 otobüsün çıkış yaptığını ve Gazze Şeridi`nden çıkış yapan yolcu sayısının 900`ü geçmediğini, bu sayıdan 200 kişinin Mısır tarafından isimleri belirlenen kişiler olduğunu söyledi.

Mısır tarafının bu akşam ikinci bir karara kadar Refah Sınır Kapısı`nı yeniden kapattığını kaydeden Ebu Subha, kapının en kısa zamanda tekrar açılmasını ümit ettiğini bildirdi.

539 kişinin Refah Sınır Kapısı`ndan geçerek Gazze Şeridi`nden çıkış yaptığını açıklayan Ebu Subha, Mısır tarafında bekleyen 556 kişinin de Gazze Şeridi`ne döndüğünü ifade etti.

Kapılar Heyeti`nin yolcu listelerine bağlı kalacağına işaret eden Ebu Subha, kapıdan çıkışına izin verilmeyerek geri çevrilenlere yolculuk garantisi verilemeyeceğini belirtti.

Refah Kapısı`nın Açıldığı İlk Gün 361 Kişi Gazze Şeridi`nden Çıkış Yapmış ve Refah Kapısı`nın iki tarafında da geçiş yapmak için bekleyen binlerce kişi var.

“SİNA`DA TERÖR, GAZZE`Yİ HEDEF ALIYOR”

Öte yandan İslami Direniş Hareketi (HAMAS) Siyasi Birimi üyelerinden Musa Ebu Merzuk, Gazze Şeridi sınırına yakın Refah kentinin Şeyh Zuveyd bölgesinde bu sabah Mısır askerlerini hedef alan terör saldırısını kınadı.

Kudüs gazetesine konuşan Ebu Merzuk, uzun süre kapalı kaldıktan sonra Refah Kapısı`nın açıldığını ve kapının açık kalması için çağrıların yapıldığını, terör eylemi nedeniyle kapının yeniden kapatıldığını, Rfah Kapısı`nın kapalı kalmasını ve Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki gerginliğin sürmesini isteyenlerin varlığından emin olduğunu söyledi.

Önceki gün kapının açılacağının ilan edildiğini ve bir şeyler olacağına dair bir hisse kapıldığını kaydeden Ebu Merzuk, “Maalesef hislerim doğru çıktı” dedi.

Şeyh Zuveyd bölgesindeki terör eyleminin Refah Kapısı`nın kapalı ve Mısır ile Gazze arasındaki ilişkilerin gergin kalmasını amaçladığını ifade eden Ebu Merzuk, bu tür terör eylemlerinin arkasında kirli ellerin bulunduğuna işaret etti.

HAMAS 5 YILLIK ATEŞKESİ YALANLADI

Ayrıca HAMAS, israil medyasında yer alan, ‘israil`e Gazze ablukasını kaldırması karşılığında 5 yıllık ateşkes önerisi sunduğu` iddiasını yalanladı.

HAMAS`tan yapılan yazılı açıklamada, HAMAS`ın israil`e, “Gazze ablukasını kaldırması karşılığında 5 yıl süreli ateşkesi kabul edeceği yönünde bir öneri sunduğu” haberlerinin asılsız olduğu belirtilerek, israille ateşkes teklifinin bazı uluslararası çevrelerce HAMAS`a sunulduğu ancak önerinin henüz görüşülme aşamasında olduğu kaydedildi.

israil internet sitesi Vala, Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde HAMAS`ın “Gazze ablukasının kaldırılması karşılığında 5 yıllık ateşkes önerisi” sunduğunu iddia etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir