• DOLAR 32.56
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2492.728
  • ...
Nusaybin`den `Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı`na destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da 7-8 Mart`ta düzenlenecek olan ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı` ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nusaybinli âlimler, İslami kesimlerin bu tür çalışmalarla bir araya gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve düzenlenecek çalıştay vesilesiyle daha hayırlı kapıların aralayacağını ifade ettiler.

“Tüm kesimlerin görüşlerini dile getirmesi bizce olumlu bir gelişmedir”

İlke Haber Ajansı`na konuşan Nusaybinli âlimlerden Molla Abdurrahman Ak, “Yapılacak olan Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm konulu çalıştayın yapılması bizce önemli bir gelişmedir.  Keşke bu tür toplantılar daha önce yapılabilseydi. Tüm kesimlerin görüşlerini dile getirmesi bizce olumlu bir gelişmedir. Hükümet üzerinde herhangi bir etki yapar mı? Yapmaz mı? Bilemeyiz. Ancak hükümetin toplumun her kesiminden gelen tepkileri dikkate alması gerekir. Bu tür çalıştayların sürekli yapılması ve kamuoyuna duyurulması gerekir.” dedi.

“Bölgede çözüm sürecine muhatap sadece bir kesim değildir”

Molla Sibğetullah Altın da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Diyarbakır`da düzenlenecek olan çalıştayın faydaları çok olacaktır. Keşke daha erken yapılabilseydi, biraz geç kalınmış bir adım ama biz bunun fayda vermesini umuyoruz. Çünkü bu çalıştayla anlaşılacak ki, bölgede çözüm sürecinde muhatap sadece bir kesim değil, bölge halkının tamamıdır. Bu sorunun muhatabı herkestir ve bu bölge halkının sorunudur. Sorunun çözümünde bütün taraflarla konuşulmalı ve muhatap alınmalıdır. Bu yöntem sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Düzenlenecek olan çalıştayda sadece bir kesimin değil, farklı görüşlere sahip kesimlerinde olmasının faydalı olacağına inanıyorum. Bu çalıştaya katılacakların bölgenin âlimleri ve önde gelenleri olmasından dolayı hükümetin çıkacağı sonucu değerlendirmesini umuyoruz. Hükümetin, bir âlim bir âlemdir gözüyle bakmasını ve çıkacak sonucu, sorunun çözümü için değerlendirmesini umuyoruz. Çözüm sürecinin tek taraflı ilerleyeceğine inanmıyoruz.”

“Hükümetin haricinde ki siyasi partiler de çalıştaydan çıkacak kararları dikkate almalıdırlar”

Molla Salih Çevik ise yaptığı açıklamada, “Diyarbakır`da düzenlenecek  ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı`nın çözüm sürecine faydası olacağını düşünüyorum. Bu çalıştay İslami kesimleri barındıracak ve tek tarafla görüşülmeyecek. Bu anlamda faydalı olacaktır. Bu tür çalışmalar İslami olduğu için sorunlara çözüm getirecektir. Bu çalıştayda çıkacak kararları hükümet dikkate almalıdır. Tabi sadece hükümet değil, onun haricinde ki siyasi partilerde buradan çıkacağı kararı dikkate almalıdırlar.” dedi.  (Cihat Şayık – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir