• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2284.383
  • ...
Kürt Meselesi sadece bir tarafla çözülemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürt meselesine sadece PKK ve HDP muhatap alınarak çözüm aranıyorsa bunun yanlış olduğunu belirten Solhan Çağrı-Der Başkanı Muhsin Barış, “Bölgenin tüm bileşenleri ve özellikle de Hizbullah cemaatinin muhatap alınarak yapılacak bir çözümün daha gerçekçi olacağını vurguladı.

Kürdistan ve Kürt Meselesinin sadece bir tarafla çözülemeyeceğini belirten Barış, “Hükümet bunu sadece Bir kesim ile çözmeye çalışıyor. Kürt meselesi sadece PKK ve HDP ile çözülecek ve çözümü ortaya konulacak bir mesele değildir." ifadelerini kullandı.

“Kapsamlı bir çözüm isteniyorsa tüm taraflarla görüşülmelidir”

Cumhuriyetin kurulmasıyla ve özellikle Şeyh Said kıyamından sonra haddinden fazla mağduriyetler yaşandığını belirten Barış, "Birçok köy ve yerlerde medreseler kapatıldı. Mazlum halkımız katliamlardan geçirildi. İslam âlimleri darağacında asıldı. Kur'an okumak yasaklandı camiler ahıra çevrildi. Yaklaşık olarak 90 yıldır bir çözüm getirilemedi. Şuan gelinen noktada da Kürt meselesi PKK ile çözülmeye çalışılıyor. Bu yanlış bir anlayıştır. Bu bölgenin Müslümanları, İslami camiaları, âlimleri ve birçok duyarlı STK`ları çözüm sürecinin dışında tutulamaz. Onlarsız çözüm arayışları düşünülemez ve eksiksiz kalır.” diye konuştu.

“Kürt sorununa çözüm aranacaksa bölgenin tüm bileşenleriyle görüşülmelidir”

6-8 Ekim olaylarına da değinen Barış, “Sivil Toplum kuruluşlarına, İslami cemaatlere, sakallılara, çarşaflı olan kişilere ne yapıldı? Bir şekilde hedef tahtasına oturtuldu. Açık bir şekilde görüldü ki; tek tipçi Marksist ve Sosyalist zihniyet bu bölge halkına ve Müslümanlara hayat hakkı tanımıyor. Müslüman Kürt halkının, evleri yakıldı kendileri öldürüldü. Camiler, Kur'an ve medreseler yakıldı. Tüm bunlardan anlaşılıyor ki;  Hükümet eğer Müslümanları çözüm sürecine katmazsa bu sadece PKK ile hükümetin bir çözümü olur. Bu da eksik olur. mevcut sorunlar devam eder.” dedi.

“Hizbullah gerçeğinin unutmaması ve devre dışı bırakılmaması lazım”

Barış konuşmasına devamında, “Silahsızlandırma konusunda PKK ile barış yapabilirsin. İkiniz arasında yapılan bir çözüm olabilir. Eğer genel anlamda Kürt sorununa komple bir çözüm aranacaksa tamamen bir barış ortaya konulacaksa, bu sadece PKK ile HDP ile görüşülerek ortaya konulamaz. Bu bölgenin bir geçeği olan Hizbullah cemaati ile de görüşülmesi gerekiyor. PKK ve türevlerinin Müslüman Kürt halkına karşı tüm saldırganlığına rağmen, bu bölge halkının zarar görmemesi adına Hizbullah cemaati hep duyarlı davranmış ve barış dillini kullanmıştır.  Dolayısıyla Kürt sorununa çözüm konusunda Hizbullah gerçeğinin unutmaması ve devre dışı bırakılmaması lazım. Aksin yapılacak çözüm, yarım yamalak olur ve sağlıklı bir zemine oturmaz diye düşünüyorum. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir