• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...
'Kira Sözleşmeleri Yasası kiracıları olumsuz etkileyecek'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Borçlar Kanunu’nun yeniden düzenlediği kira sözleşmeleri yasasının, kiracıları olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, yeni çıkacak yasanın ev sahiplerini rahatlatacağını ama kiracıları ciddi bir darboğaza iteceğini ifade etti.

Yeni düzenlemenin kiracıları olumsuz etkileyeceğini söyleyen Orhan Özdek, “Kiracılara ilgili yeni yapılacak düzenlemenin kiracı ve emlakçılara olumsuz etkisi olur. Türkiye genelinde kiracılar ekonomik sıkıntıdan dolayı kiracı oluyor. Yeni çıkacak yasa ev sahiplerini rahatlatır ama kiracıları ciddi bir darboğaza iter. Kiracılar konusunda olumsuzluğa neden olur. Gerek sosyal, gerek de ekonomik açıdan kiracıları korumak zorunda olduğumuzu bilmemiz gerekmektedir. Fakat kiracılarla ilgili yapılacak yeni düzenlemenin Türkiye’de yaşayan bütün kiracıları çok olumsuz etkileyeceğini bilmekteyiz. Zira kirada kalan insanlar çeşitli güçlüklerle karşılamaktadır. Gerek esnaf mantalitesi, gerek konut anlamında, gerekse iş anlamında Türkiye’de çok sayıda kiracı söz konusudur. Eğer çıkacak yeni düzenleme yasalaşır ve yürürlüğe girerse kiracıları ciddi bir krize itecektir. Biz emlakçılar olarak bunu kabul etmiyor ve istemiyoruz.” dedi.

Yeni düzenlemeden tamamıyla ev sahipleri faydalanacaktır”

Yeni kira sözleşmelerinin tamamıyla ev sahiplerinin işini kolaylaştıracağını ve kiracıyı olumlu yönde etkilemeyeceğini belirten Özdek, devamla şunları söyledi: “Türkiye’de çeşitli kiracılar vardır. Bu kiracıların bir kısmı kirasının yarısını verip yarısını veremiyor. Bundan dolayı kiraya veren kişiler bu tür durumlarda kiracısına ödeme noktasında kolaylıklar sağlıyor. Ancak söz konusu düzenleme yasalaşırsa kiracılar artık zor durumda da olsa kirasının tamamını ödemek zorunda kalacak. Dolayısı yeni düzenleme tamamıyla ev sahibini faydalandıracaktır.”

“Ev sahibi üç kira bedelini ödemeyen kiracısını istediği zaman dışarı atabilecektir”

Üç kira bedeli olarak düzenlenen depozitonun kiracıyı sıkıntıya sokacağını belirten Özdek, “Yeniden düzenlenen kira sözleşmelerindeki depozito maddesi kiracıların tamamen nefesini kesmektedir. Depozito ile ilgili düzenleme tamamıyla kiracıya; paran varsa yaşarsın yoksa yaşayamazsın anlamına geliyor. Biz bu düzenlemeyi böyle okuyoruz. Bir kiracı üç kira bedeli ödeyemediği zaman bu sefer sıkıntıya girecektir. Ev sahibi üç kira bedelini ödemeyen kiracısını istediği zaman dışarı atabilecektir” ifadelerini kullandı. (Sedat Karataş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir