• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mardin`deki STK`lar: Dağlarımız barut değil çiçek koksun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`de aralarından MÜSİAD, Memur-Sen ve Gazeteci ve Yazarlar Cemiyetinin aralarında bulunduğu 48 sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Karayolları Parkı`nda Çözüm Süreci ile ilgili kitlesel basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını platform üyeleri adına Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın okudu.

Barış ve huzurun düşmanlarını çatlatacak, sulh ve sükûnun taraflarını sevindirecek bu hayırlı süreçteki gelişmeleri dikkatle ve rikkatle izlediklerini kaydeden Aydın; huzur, refah, barış ve güven ortamının tesisi için süreci hem yasal düzenlemelerle, hem de toplumsal pratiklerle güvence altına alınması gerektiğini kaydetti.

"Bölgemizin en büyük ihtiyacı, huzur ve güven ortamının kalıcı hale getirilmesidir." diyen Aydın,  yatırımların yapılabilmesi, sosyal ve kültürel zenginliğin korunabilmesi için her türlü baskı, şiddet ve provakatif eylemlerden kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomik yatırımlar ve turizm başta olmak üzere bölgemizi her alanda riskli hale getiren ve güven ortamını bozan 6-8 Ekim olaylarına benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için tüm tedbirlerin alınmasını isteyen Aydın, güvensizlik oluşturacak çabalardan vazgeçilmesi gerektiğini altını çizdi.

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz istiyoruz ki dağlarımız barut değil çiçek koksun. Çocuklarımız ve gençlerimiz molotof, silah ve kurşun değil kalem, klavye ve kitap taşısın. Biz temenni ediyoruz ki; dedeler torunlarını değil, torunlar dedelerini defnetsin. Düğünlerimiz, taziyelerimiz, ticaretimiz ve sanatımız katı ve ideolojik olmaktan çıkarak edebi, estetik ve derinlikli bir hal alsın. Biz istiyoruz ki; dağlarımız hayvancılık, arıcılık ve pikniklerle şenlensin. Mehtabın şavkı vursun sulara. Şehirlerimizde turizm, ticaret, eğitim, kültür, sanat ve yaşamın her boyutuyla rengarenk aksın.  Artık ne incinecek bir canımız, ne akıtılacak bir damla kanımız, ne de dağlanacak bir anne yüreğimiz olmasın istiyoruz.  Barış sürecinin başarıyla neticelenmesi Yeni Türkiye`nin de sigortası olacaktır. Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak, tarafların bu ortak açıklamasını, barış ve huzurun sağlanmasında önemli bir aşama olarak görmekte ve tarafları bu konuda daha cesur ve kararlı adımlar atmaya davet etmekteyiz.”

Aydın, bütün siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, basın ve medyayı barış ve normalleşmeye katkıda bulunacak bir üslup ve yaklaşım içinde olmaya çağırdıklarını da sözlerine ekledi.

Çelik: Huzura, barışa ve kardeşliğe ihtiyacımız var

Bölgenin ve ülkenin şuan birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ve kucaklaşmaya ihtiyacının olduğunu ifade eden Kanaat Önderi Süleyman Çelik, “Malumunuz bölgemiz uzun zamandır bazı sıkıntılar yaşıyor, yaşıyoruz. Bugün nasıl ki bir insanın susamız ve suya ihtiyacı varsa, aç olan bir insanın ekmeğe ihtiyacı varsa bizim de bu bölgede huzura ihtiyacımız vardır. Huzura, barışa ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Basın açıklamasında başkanımızın dediği gibi; bunu siyasi bir partinin menfaati çerçevesinde değil kardeşlik ekseninde yapılması lazımdır. Herkesin birbirini kucakladığı, herkesin hür bir şekilde kendisini ifade edebildiği bir ortamı arzuluyoruz ve bunun çabası içerisindeyiz.” dedi.

Dündar: Herkesin katkı sunmasını umut ediyoruz

Hükümet ve HDP`nin ortak yaptığı “PKK`nin silah bırakma” çağrısının toplumu rahatlatacak bir seviyeye gelmesini umut ettiklerini dile getiren Mardin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Dündar, Mardinliler olarak her zaman barış sürecinin yanında yer aldıklarını ve STK`lar olarak Kürt meselesinin çözümü noktasında desteklerini her zaman deklare ettiklerini söyledi. Dündar, Kürt meselesinde herkesin katkı sunmasını umut ettiklerini söyledi.

Demirkaya: Çözüm; Türkiye`nin güzelliklerine güzellik katacak

Basın açıklamasına destek veren işadamı Cengiz Demirkaya, Türkiye`nin ve bölgenin acil olarak barışa ihtiyacının var olduğunu ifade etti. Demirkaya, “Yapılan açıklamalarda görülüyor ki olumlu bir hava estirilmiş. Bu iklimle, bu hava ile çözüm sürecinin nihayete erecek bir aşamaya ulaşıp Türkiye`nin güzelliklerine güzellik katacağına inanıyorum. Çözüm ile birlikte Türkiye`nin yeni inşası da gerçekleşecektir.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir