• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2509.358
  • ...
Bitlis`te küçükbaş hayvanların doğum sezonu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hayvancılığın köylünün tek geçim kaynağı haline geldiği Bitlis`te, koyunlar kuzu doğurmaya başladı. Kırsal kesimde zor şartlar altında hayvancılık yapan köylüleri en çok sevindiren ve onların yüzünü bir nebze de olsa güldüren olay, hayvanların doğum yapmasıdır.

Hayvanların doğumuyla birlikte sevinen köylüler, verdikleri emeğin mahsulünü almaya başladıkları için mutlu görünüyorlar. Hayvanlarının sağlıklı doğum yapması için çaba sarf eden köylüler, çift doğuran koyunlara ayrı bir ilgi duyuyorlar.

Havaların uzun süre soğuk olması nedeniyle hayvanların yılda bir kez doğum yaptığını belirten hayvan yetiştiricilerinden Medeni Uysal ve Fırat Talum,  yaz aylarında döllenen hayvanların kış aylarında doğum yaptığını belirttiler.

Uysal ve Talum, şöyle konuştular: “Hayvanlarımız yaz aylarında dölleniyor, kış aylarında ise doğum yapıyor. Doğum yapan kuzuların soğuktan etkilenmemesi için yerlerini sıcak tutuyoruz. Doğum yapan koyun ile doğurdukları kuzuları ayrı ayrı ahırlarda besliyoruz. Doğum yaptıkları ilk zamanlarda kuzuların süt emmeleri için koyunların yanına kısa süreliğine bırakıyoruz.

Doğumdan hemen sonra kuzuların sağlıklı gelişmesi için ve telef olmaması için gerekli tüm çalışmaları ve bakımlarını yapıyoruz.” dedi.

Uysal ve Talum, Koyunlar kuzuladıkça, ahırlardan kuzu seslerinin yükseldiğini, bu sesin kendilerini mutlu ettiklerini hem de bu sesi bereketin sesi olarak da algıladıklarını ifade ettiler.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir