• DOLAR 32.372
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.74
  • ...
Suikaste uğrayan Çeçen Defnedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeçenistan`da uzun yıllar Rusya işgaline karşı savaşan Çeçen direnişçilerden Kaim Saduev, uzun süredir İstanbul'da yaşıyordu. Dört kardeşi Ruslar tarafından katledilen Kaim Saduev, aile üyeleri tarafından ailenin kalanıyla ilgilenmek için İstanbul'a gönderilmişti. Çeçenistan'dan gönderilen ve Çeçenlere özgü bir yenilir bir dağ bitkisi olan Çeremşa otunu ailesiyle birlikte yiyen Kaim Saduev, geçtiğimiz hafta zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Dün sabah saatlerinde hayatını kaybeden Saduev'in cenazesi bugün öğlen namazının ardından Fatih Camii'nden kaldırıldı. Türkiye'ye dün gece Timetürk'ün duyurduğu suikastle ilgili detaylar henüz netleşmiş değil.

Yemekten sonra ortaya çıkan zehirlenme belirtileri üzerine hastaneye kaldırılan Çeçen aileden anne Zeynep ve oğulları Abdullah ile Halid (8) hayata tutunmayı başardı.

Hayatını kaybeden Kaim Saduev için Fatih Camii`nde cenaze töreni düzenlenen cenaze törenine İstanbul`da yaşayan Çeçen aileler ve İHH Başkanı Bülent Yıldırım da katıldı. Cenazede Saduev`in babası, annesi, eşi ve kardeşleri uzun süre tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Oğlunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan acılı anne, tabutu okşarken, kardeşleri ve eşi Zeynep Saduev de uzun süre tabutun başından ayrılamadı.

Kaim Saduev`in oğlu Cebir Saduev, “Yemekten sonra babam gece yarısı rahatsızlanmaya başladı. Hastaneye götürdük. Beyin kanaması olduğunu söylediler. Kardeşim ve annem de rahatsızlanmıştı. Onların durumu iyiye gitti ve kendine geldiler. Ancak babam hayatını kaybetti. Ürün buraya gelirken içine zehir konulmuş olabileceğinden şüpheleniyorum” şeklinde konuştu.

Daha önce 4 oğlunu kaybettiğini belirten acılı baba Aliv Saduev ise “Savaşta da 4 oğlumu kaybettim. Memleketten şifa için gelen bir yiyeceğe zehir katıp oğluma göndermişler. Allah`ın takdiri. Çok üzgünüm. Ne diyebilirim” dedi.

Çeçenlerin Türkiye`ye sığındığını ve Türkiye`yi kendi yurtları olarak gördüklerini aktaran İHH Başkanı Bülent Yıldırım da, “Rusya bunu ilk kez yapmıyor. Daha önce pek çok kişiyi özel zehirlerle katlettiler. Şu anda burada cenazeye katılan bir kardeşimiz de daha önce Ruslar tarafından zehirlenerek katledilmek istendi. Ancak bu Çeçenler yıllardır sadece kendi haklarını istedikleri için zulme uğruyorlar ve Türkiye'yi kendilerine yurt bilip buraya sığındılar. Pek çoğuna Türkiye henüz vatandaşlık da vermedi. Bugün burada cenaze namazını kıldığımız kardeşimiz de onlardandı. Çeçenleri katledenlere vatandaşlık veriliyor ancak katledilen Çeçenlere verilmiyor. Buradan sorumlulara sesleniyorum: Türkiye'deki Çeçenlere sahip çıkın. Çeçenleri kim katlediyorsa bunu ortaya çıkarmak devletin sorumluluğudur. Ruslar öldürüyorsa Ruslar, Kadirov öldürüyorsa Kadirov, Çeçenlerin iç meselesiyse Çeçenlerin iç meselesi. Ancak devlet bunu ortaya çıkarmakla yükümlü. Bakın şimdi devam eden Çeçen cinayetleri davasında bütün suçlar başka bir yere yönledirilerek asıl failler gizleniyor." cümleleriyle artık Çeçen cinayetlerinin önlenmesini gerektiğini vurguladı.

Daha önce Çeçenistan'dan gelen altı mülteci Türkiye'de suikaste uğrayarak katledilmiş ve daha önce ailesiyle Türkiye'ye gelen Türkiye Çeçenlerinden Medet Ünlü de Ankara'daki ofisinde silahlı saldırıyla öldürülmüştü. Kaim Saduev, Türkiye'de suikaste uğrayan sekizinci Çeçen olurken daha önce gerçekleştirilen suikastlerle ilgili kamuoyunu tatmin edecek mahiyette bir sonuç alınabilmiş değil.

Bugüne kadar pek çok saldırıya uğrayan Türkiye'deki muhalif Çeçenlere de seslenen Yıldırım "Dışarıda gezerken dikkatli olun. Yemek yerken dikkatli olun. Anlaşılan o ki burada hiçbirinizin canı garantide, emniyette değil. Türk vatandaşlığına geçenleriniz de bu suikastlerin peşini bırakmamalı, suç duyurularında bulunmalı. Bugün şehit verdiğimiz kardeşimizin ailesi de yetimleri de artık bize emanettir." dedi.

Kaim Saduev`in cenazesi, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı`nda toprağa verildi. Kaim Saduev`in 4 ağabeyinin ise yıllar önce Çeçenlerin efsane komutanı Şamil Basayev`in korumalığını yaptığı,  dördünün de çıkan çatışmalarda öldürüldüğü öğrenildi.

Saduev`in zehirlenerek ölmesine neden olduğu belirtilen ve Çeçenler`de “Honk`` olarak bilinen Çeremşa adlı bitkinin doğadan toplandığı ve herhangi bir kimyasal işlemden geçmediği öğrenildi.

timeturk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir