• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hükümet, İslami çözüm Çalıştayı`nı göz ardı etmemelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

7-8 Mart tarihinde Diyarbakır`da düzenlenecek olan “Kürt meselesine İslami çözüm” Çalıştayı, özelde Kürdistan, genelde Türkiye`de büyük yankı  uyandırdı.  Yaklaşık 400 STK`nın desteğiyle yapılacak Çalıştay, bölge halkı için barış yolunda bir umut oldu.

Çalıştay`a sayılı günler kala birçok STK, parti temsilcileri, bölgenin kanat önderleri, işadamları, akademisyenlerden yapılacak Çalıştay için destek geldi.

İlk kez İslami perspektif  ve geniş bir katılımla yapılacak Çalıştaya, bir destek de Bitlis Eğitim Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Best-Der)`den geldi.

Hükümetin yürüttüğü çözüm süreci mantığı kesinlikle bu hali ile tam manası ile çözüme kavuşamayacağını ifade eden Best-Der  Başkan Yardımcısı Mahmut Dalga, bu anlamda Diyarbakır`da yapılacak Çalıştayı çok önemsediklerini söyledi.

“Yanlış yürütülecek sürecin kimseye faydası olmaz”

Dalga, bu  güne kadar tarafların yürüttüğü sürecin yanlış olduğunu, bundan sonra  da yanlış zemin ve yanlış taraflarla sürdürülecek sürecin, bölge halkına vereceği hiçbir şeyin olmayacağı hatırlatmasında bulunarak, Diyarbakır`da yapılacak Çalıştay ve bu Çalıştayda alınacak kararların hükümeti bağlayıcı olduğunun altını çizdi.

Dalga, şunları söyledi: “Hükümet sadece eli silahlı, mazlum bölge halkına kan kusturan, İslam dışı ideolojiye mensup taraflar ile görüşüyor. Hükümetin gayesi silahları susturmaktır. Yoksa hükümetin, hep ezilen, hakarete uğrayan, horlanan ve dışlanan mazlum Müslüman Kürt halkı başta olmak üzere, tüm bölge halkının yüce yaratanın vermiş olduğu en doğal hakları olan fıtri haklarını vermek diye bir niyeti yok gibi. Adına akil denen heyetlerden kaç tanesi bölgede sokaklarda dolaşıp da sürecin asli muhatabı olan halkı dinledi? Maalesef yok denecek kadar az. Üstelik görüşmelerin yapıldığı salonlara sadece kendi davet ettikleri kişiler girebildi. Kendileri gibi düşünmeyenler ise, salonlardan geri çevrildi.  Böyle bir çözüm süreci nakıs kalacaktır. Hükümet şimdiye kadar kaç defa İslami düşünceye sahip tarafları ve hatta yaptıkları organizasyonlar ile on binleri ve yüz binleri bir araya getirebilen bölgenin STK`ları ile görüştü?  Yok denecek kadar az.” ifadelerine yer verdi.

“Çözüm, İslam`ın ön gördüğü bir perspektifte yürütülürse neticeye ulaşır”

 Açıklamasının devamında,  çözüm, İslam`ın ön gördüğü bir perspektifte yürütülürse o zaman gerçek mana da çözümden söz edilebileceğini belirten Dalga, “Bizi yaratan Allah`tır. Bunda hiçbir şüphe yoktur. O zaman en iyi ve kalıcı çözüm yolu da, O`nun bize gönderdiği esasların gölgesinde yürütülmelidir. Aksi durumda gerçek manada bir çözüm süreci asla olamayacaktır. Hükümet kesinlikle bölgedeki mazlum Müslüman Kürt halkının gerçek temsilcileri olan İslami STK`ları dikkate alıp birebir muhatap almalıdır. Eli silahlı gurupların temsilcilerini muhatap alıp her hafta görüştüğü gibi, eli silahsız gurupların da temsilcilerini muhatap alıp her hafta görüşmelidir.” dedi.

Son olarak İslami STK`lara da seslenen Dalga, “Bu hafta sonu Diyarbakır`da düzenlenecek olan “Kürt Meselesine İslami Çözüm” çalıştayını çok önemsiyoruz. Her ne kadar malum medyalar dikkate almıyor gibi gözükse de, belli etmeseler de, ben  İslami kesime olan ön yargılarından dolayı çok daha fazla dikkate alıyorlar diye düşünüyorum. Bölgedeki tüm İslami tarafların ön yargılarını bir tarafa bırakarak kesinlikle bu Çalıştaya katılmaları gerektiğine inanıyorum. Aksi taktirde temsil ettikleri bölgenin Müslüman halklarının vebalini üstlenmiş olacaklardır.” Şeklinde konuştu.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir