• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
Başörtüyü çıkar diyen Kanadalı hakim şikayet edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Montreal'de yaşayan ve insan hakları davalarına bakan avukat Jean-Pierre Lussier ile Montreal Irkçılık Araştırmaları ve Eylem Merkezi Direktörü Fo Niemi, hakim Eliana Marengo hakkında ayrı ayrı şikayetçi oldu.

Böylece Kanada kanunlarına göre bir hakim hakkında mesleki uygulamasının sorgulanması için ilk adım atıldı. Başörtüsü takması nedeniyle davasına bakılmayan Rania El-Alloul, bu şikayeti yaparken ödenmesi gereken masrafları karşılayacak gelire sahip olmadığı için bu süreci başlatamamıştı.

Quebec Yargı Konseyi'ne şikayet davası açan avukat Lussier, hakim Marengo'nun tutum ve kararının, Kanada genelinde sivil hakların korunmasını destekleyen birçok vatandaş, politikacı ve gruplar tarafından kınandığını belirterek, yargıcın "sertliğine" şaşırdıklarını söyledi.

Niemi de hakimlerin uyması gereken Quebec Etik Kodları gereği, hiçbir hakimin hiçbir gerekçe ile ayrımcılık yapamayacağı hükmü bulunduğunu vurgulayarak, hakim Marengo'nun dini temelli ayrımcılık yaptığını savundu.

Quebec Yargı Konseyi, hakimlerin görevlerini yürütürken sergiledikleri tutum ve uygulamalara ilişkin şikayetleri inceleyen bağımsız bir kurul olarak görev yapıyor. Konsey, şikayetlerle ilgili ilk incelemeyi yapacak ve gerekli görüldüğü takdirde bir soruşturma komitesi kurarak derinlemesine soruşturma gerçekleştirecek.

Öte yandan Rania El-Alloul'un da Quebec Yargı Konseyi'ne şikayet davası açmaya hazırlandığı bildirildi. El-Alloul'un da dava açması halinde tüm şikayetlerin birleştirilmesi söz konusu olabilecek.

aa

Bu haberler de ilginizi çekebilir