• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
siyonist israil tatbikat adı altında neyin peşinde?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Halk Direniş Komiteleri Batı Şeria Basın Sözcüsü Abdullah Ebu Rahma, İsrail ordusunun binlerce askerin katılımıyla Batı Şeria'da başlattığı tatbikatın, çatışmaların artacağına işaret ettiğini söyledi.

Ebu Rahma, İsrail'in, devam eden Yahudi yerleşim yeri inşası ve Filistinlilerin topraklarına el koyma politikalarının sonucu olarak Batı Şeria'da tansiyonun giderek arttığına değindi.

Bu durumun İsrail'in işgal politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayan, Ebu Rahma, "İsrail ordusunun, Filistinlilerle çatışma ihtimaline hazır olmak amacıyla Batı Şeria'da tatbikat düzenlemesi, işgalcilerin tansiyonu yükselteceklerinin ve çatışmaların artacağının işareti" dedi.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin genişletilmesi amacıyla 2015'in başından beri giderek daha fazla toprağa el konulduğunu ve askeri kontrol noktalarının arttırıldığını hatırlatan Ebu Rahma, İsrail'in Filistin Yönetimine ödediği vergi gelirlerine el koymasının ise hiç beklenmedik çatışmalar doğurabileceğini belirtti.

- "İsrail, Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'dan Yahudi yerleşim yerleriyle ayırmak istiyor"

Yahudi yerleşim yerleri inşası ve askeri kontrol noktalarının Filistin toplumunu derinden etkilediğini, İsrail'in vergi gelirlerine el koyma kararının ise bunun çok daha üzerinde bir etkiye sahip olduğunu aktaran Ebu Rahma, şöyle konuştu:

"İsrail'in vergi gelirlerine el koymasından dolayı Filistin yönetimi çalışanların maaşının ancak yüzde 60'ını ödeyebiliyor. Bu insanlar maaşlarının geri kalanını hiçbri zaman alamayabilirler. Bu durum halkla işgalciler arasında hiç beklenmedik çatışmaların çıkmasına yol açabilir. İsrail Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'dan, araya Yahudi yerleşim yerleri inşa ederek ayırmak istiyor. Bu kapsam'da Doğu Kudüs'ün güneyindeki bedevileri yerlerinden ederek, 'Büyük Kudüs' adını verdikleri projeyi hayata geçirmek istiyorlar. Tüm bunlar önümüzdeki günlerde Batı Şeria'da çatışmaların artması ihtimalini yükseltiyor."

İsrail, Batı Şeria'yı "Yahuda ve Samarya" şeklinde adlandırarak kendi toprağı görüyor. İsrail İstatistik Bürosunun verilerine göre, Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklanandan fazla olduğunu belirtiyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek, İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel tacizi, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

"Binlerce askerle çatışma provası"

İsrail ordusu, dün Batı Şeria'da binlerce askerin katılımıyla 2 günlük askeri tatbikat başlatmıştı.

İsrail ordu sözcülüğünden ismini vermek istemeyen bir yetkili, dün başlayan ve bugün akşama kadar sürecek tatbikat için 3 bin askerin birliklerine çağrıldığını, telefonla aranan 10 bin askere de teyakkuz halinde olmalarının istendiğini söyledi.

Kaç askerin tatbikata katıldığına dair rakam vermekten kaçınan yetkili, "tatbikatın her iki yılda bir yapılan rutin uygulama" olduğunu savundu.

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinde, ordudan üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak verilen haberde ise tatbikatın resmi amacı başka olsa da asıl hedefin, "Batı Şeria'da çıkabilecek çatışma ortamına karşı ordunun en geç mart sonuna kadar hazır hale gelmesi" olduğu öne sürüldü.

Haberde ayrıca hava, istihbarat ve özel birliklerin, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet (Şabak) ile koordineli yürüttüğü bildirilen tatbikatın, adam kaçırma gibi acil senaryolara hazırlığı da içerdiği kaydedildi.

İsrail vergi gelirlerine el koyuyor

Filistin Yönetimi, İsrail'in vergi ödemesini kesmesi nedeniyle son aylarda çalışanlarının maaşını ödemekte zorlanıyor.

Filistin'in, ayda yaklaşık 175 milyon dolara ulaşan ithalat ve ihracattan elde ettiği gelirin vergisine İsrail tarafından önce el konuluyor ardından Ramallah'taki Filistin hükümetine teslim ediliyor. Filistin yönetimi, bu gelirlerle 175 bin memurun maaşını ödüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından 31 Aralık'ta, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması "Roma Sözleşmesi"nin de aralarında bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamıştı. İsrail, bu gelişmelerin ardından Filistin yönetimine ödediği vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı.

Filistin yönetimi, geçen hafta, İsrail'in 2 aydır el koyduğu vergi gelirlerinin yaklaşık 75 milyon dolarından (300 milyon şekel), elektrik borcuna karşılık feragat etmişti.

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir