• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Kekemelik uzmanlardan yardım alınarak giderilebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dil ve Konuşama Terapisti Betül Kök, tekrarlar ve uzatmaların kekemeliğin temel davranışları olduğunu söyledi. Kök, gelişimsel olarak ilk önce tekrarlar, sonra uzatmalar, daha sonra da blokların kekemeliğin temel davranışları olduğunu belirtti.

Blokların fazlalığının kekemeliğin ilerlediğinin göstergesi olduğunu belirten Kök, “Hava akımı, fonasyon ve artikülatörler durur ve takılır kalır. Yerleştikçe dil, burun ve dudaklarda tremor (titreme) gelişir.” ifadelerini kullandı.

Kekemeliğin insanın günlük hayatını zora soktuğunu belirten Kök, insanın bunu engellemek için kendince bazı davranışlar içine girdiğini vurgulayarak, “Temel davranışlara ilaveten zamanla göz kırpmak, dil şaklatmak, ayağını yere vurmak gibi tikler meydana getirerek kurtulama çabası içine girilebilir. Ya da takılacağını düşündüğü kelime yerine daha kolay söyleyebileceğini öngördüğü başka bir sözcük söyleyebilir, duraklayabilir, araya ‘aaaa…, ııııı` gibi sesler ekleyerek engelleme davranışları sergileyebilir.” dedi.

Kök, yaş ilerledikçe bireylerin kekeme olma riskinin azalacağını belirterek, özellikle 2-5 yaş arasında yani çocukların hem bilişsel, hem fiziksel, hem de dil gelişiminin çok hızlı birlikte geliştiği bir dönemde çocuklar doğal takılmalar yaşayabileceklerini ifade etti.

Kök, “Çocuğun önünde hızlı konuşan anne, baba, abla, abi gibi rol modelleri varsa, onlar gibi hızlı konuşmaya çalışacaktır. Doğal olarak da takılmalar yaşayabilirler. Burada ebeveynlerin takılan bireye karşı olan tutum ve davranışları çok önemlidir.” dedi.

Ailenin dil ve konuşma terapistiyle görüşerek doğru davranışlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğinin altını çizen Kök şunları söyledi: “Çoğu zaman çocukla direk terapiye gerek kalmadan, sadece aileye doğru davranışların anlatılmasıyla bu sorun ortadan kaldırılabilir.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir