• DOLAR 32.376
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.22
  • ...

BTSO, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileriyle 5407 GTİP numaralı ürünlere ilişkin toplantı düzenledi.

BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu ifade etti. Bursa’nın söz konusu sektörlerde merkez konumunda bulunduğuna işaret eden Burkay, “Bu sektörde yaşanan gelişmeler Bursa’mızı da derinden etkiliyor” diye konuştu.

Burkay, Türkiye’nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tekstil ve konfeksiyon sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz” dedi.

 “Pazarlarımız daraldı”

Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini buna karşın ihracatta 2015’in ilk iki ayında yüzde 9’a yakın bir gerileme yaşandığına dikkat çeken Burkay, şunları söyledi:

“Geriye gidişin yaklaşık 5-6 puanlık kısmı Euro/Dolar paritesinden kaynaklanıyor. Bunun dışındaki 3-4 puanlık düşüş ise maalesef pazarlarımızdaki daralmadan ve talep azlığından kaynaklanıyor. Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz.”

“Ortadoğu ülkelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor”

BTSO Başkanı Burkay, Türk firmalarının klasik pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde Euro’dan, Irak, Rusya, Ukrayna, Suriye ve Ortadoğu ülkelerinde de siyasi sorunlardan dolayı ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak,“Bu bölgelerdeki alacaklarımızla ilgili ucuz ve uzun vadeli kredi imkanlarını ihracatçılarımıza sunması için Eximbank ile görüşüyoruz. Bu bölgelerde ihraç mallarının sigortalanması da söz konusu. Her zamankinden çok daha fazla birlik beraberlik ve istişare kültürü içinde birbirimize danışmamız gereken bir dönemdeyiz” diye konuştu.

“Yolumuza devam ediyoruz”

Yaşanan tüm sorunlara rağmen son 3,5 yıllık sürede 1,8 milyar dolarlık ek vergi ödeyen sektörün yoluna devam ettiğini belirten İbrahim Burkay, “Bu süreçte Amerika pazarı ile ilgili ciddi çalışmalar başlattık. İnşallah yılın ikinci yarısına kalmadan Kuzey Amerika pazarıyla ilgili birçok faaliyetimizi de hayata geçirmiş olacağız. BTSO’nun yapacağı organizasyonlar bu pazarlarda gücümüzü ve ihracatımızı sürdürülebilir bir yapıda devam ettirmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu. (İLKHA)