• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Antep peynirinde sezon açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bahar mevsiminin gelmesiyle Antep peyniri tezgâhlardaki yerini aldı. Antep peynirinin yılın 12 ayında mevcut olduğunu belirten üreticiler, bahar ayında üretilen peynirin hayvanların yaylımda beslendiği için daha lezzetli olduğunu dile getirdiler.

Antep peyniri yapımının daha çok bahar aylarında başlandığını belirten Kalealtı esnafından Arif Şimşek, “Mart ayının sonlarına doğru üretimi daha fazla artar. Antep peyniri koyun sütünden, inek sütünden, keçi sütünden ayrıca keçi ve koyun sütünün kaynatılması ile yapılıyor. Biz peynircilerde satılmaya başlar. Kış aylarında koyun ve keçi sütü olmadığı için inek sütünden yapılır. Bahar mevsiminde ise inşallah koyun ve keçi sütünden elde edilen peynirlerimiz başlar. Antep peyniri yılın 12 ayında mevcuttur. Fakat bahar ayında üretilen peynir daha lezzetli oluyor. Baharda hayvanların yaylımda beslendiği için peynirin lezzeti farklı oluyor. Onun için insanlar bahar sezonunda hem yaz boyunca yiyebilecekleri kadar evlik, hem de kışın tüketebilecekleri kadar kışlık alıyorlar.” dedi.

“Antep peyniri doğal bir peynirdir”

Vatandaşların doğal ürünleri tercih ettiğini belirten Şimşek, “Bahar ayında alınan peynir, tuzlanıp teneke içerisine basılarak soğuk hava depolarına emanet edilir. Kışın oradan alınıp tüketilir. Antep peyniri doğal bir peynirdir. Normal marketlerde Antep peyniri diye satılan peynirler 8-9 liraya satılırken, bizde köy ürünü olduğu için 15-20 lira arasında satıyoruz. İmkânlar dâhilinde köy ve doğal ürünler daha çok rağbet görüyor. Bu konuda pek bir sıkıntımız olmuyor.” ifadelerini kullandı.

“Antep peyniri sofralarımızdaki geleneksel lezzetimizdir”

Antep peynirinin sağlık açısından da çok faydalı olduğunu belirten Şimşek, “Antep peyniri biz Anteplilerin sofralarımızdaki geleneksel lezzetimizdir. Antep peyniri organik olduğu gibi, kalsiyum, protein, D vitamini ve çinko açısından da zengin bir besindir. Pek çok çeşidi vardır. Yumuşak, sert veya yarı sert olabildiği gibi, üretiminde kullanılan sütün türüne, yağının azlığına ya da çokluğuna bağlı olarak çeşitlenir. Yüzde 100 organik ürünlerden ürettiğimiz peynir çeşitlerimizin yanı sıra köy yumurtası, tereyağı, pekmez, yufka ve bal çeşitlerimiz bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.   (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir