• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kürtçe İslam medeniyeti perspektifinde ele alınmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim Bir-Sen Batman Şubesi tarafından düzenlenen ‘Kürt Dili ve Medreseler` konulu konferansa katılan Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce, Kürt dili ve medreseler hakkında İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulundu.

Kürtçe dilinin, uzun zaman yasaklanan bir dil olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce, “Kürtçe bu bakımdan biraz zaif düşmüştür. Fakat yeni Türkiye`de Kürtçenin önü açılmış okullarda seçmeli ders olarak Kürtçe eğitim veriliyor. Üniversitelerde Kürtçe bölümleri vardır. Kürtçe basın yayın var. Bu bakımda Kürtçenin önünün açık olduğunu söyleyebiliriz. Fakat eğitim noktasında Kürt çocukları gerektiği oran ve yoğunlukta seçmeli derslerde Kürtçeye önem verdiklerini söyleyemeyiz. Bu bakımdan toplumumuzun da bazı fedakârlıkları göstermesi gerekiyor. Ailelerin çocuklarını Kürtçe eğitime yöneltmesi gerekiyor. Çünkü dil insanın evidir. İnsan dilinin altında gizlidir. Eğer insan evini gerektiği gibi koruyup sahip çıkmasa bir gün ortada kalabilir. Kürtçeyi korumak bütün Kürtlerin görevidir. Fakat medeniyet perspektifini, İslam medeniyeti içerisinde ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Kürt medreselerinin yeniden ihya edilmesi çalışılmalıdır”

“Mümkün olduğu oranda Kürt medreselerinin yeniden ihya edilmesinı çalışılmalıdır” diyen İnce, “Eski yoğunlukta olamayacağını biz de biliyoruz. En azından resmi okullarla medreseler arasında bir bağlantı kurularak. Geçişgenlik sağlanarak medresenin o disipliniyle eğitim sisteminin modern imkânları bir araya getirildiği zaman Kürt medreselerinin bu süreçte işlevsel olacağının kanaatindeyim.” dedi.  (M. Sait Çelik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir