• DOLAR 32.521
  • EURO 34.589
  • ALTIN 2493.12
  • ...
`Müslüman Tutsaklara Özgürlük` eylemi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat darbesinin 18. yıldönümünde Özgür-Der şubeleri ve temsilciliklerinin, birçok il ve ilçede gerçekleştirdiği 28 Şubat mağduru tutsakların haklarının geri verilmesi için düzenlenen eylemlerden biri de Fatih`teydi.

Basın açıklamasında sunuculuğu Mehmet Ali Kaçmaz yaptı. Fatih Saraçhane Parkı`nda saat 14.00`te başlayan eylemde konuşmacı olarak Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ilk açıklamayı yaptı.

28 Şubat`ın Kemalist zorbalığın zirvesi olduğunu belirten Kaya, bugüne kadar olumlu adımlar atılmış olmakla birlikte, sürecin olumsuz yankılarının bazı alanlarda hala devam ettiğini ifade etti. Bu alanlardan biri olan yargıda zulmün hala devam ettiğini vurgulayan Kaya, 28 Şubat`ın hukuksuzluğunu devletin de Ankara`da dava açarak kabul ettiğini, buna rağmen o dönem ürünü olan tutsaklıkların devam etmesinin çelişki olduğunu söyledi.

“Müslümanlar bu zulme sessiz kalamaz”

Müslümanlar olarak bu zulüm ve çelişkiye sessiz kalınmaması gerektiğini beyan eden Kaya, bu hukuksuzluğun giderilmesi gerektiğini ve bir dahaki 28 Şubat yıldönümünde, böyle bir tepki için toplanmamayı umduklarını ifade etti.

Ardından Jak Kamhi davasından ceza alan Müslümanlardan Can Özbilen`in babası Suphi Özbilen söz aldı. Turgut Özal`a suikast girişiminden sadece 4 yıl yatan Kartal Demirağ`ı, Jak Kamhi`ye suikast iddiasıyla ceza alan oğlu ile kıyaslayarak yaşatılan adaletsizliğe dikkat çekti.

Bir başka konuşmacı olan Rıdvan ve İrfan Çağrıcı kardeşlerin babası olan Yusuf Çağrıcı da, yaşatılan hukuksuzluğa değindi. Oğlu Rıdvan Çağrıcı`nın denetimli serbestlik hakkının dahi gasp edildiğini söyleyen baba Çağrıcı, sürecin keyfiliğine değindi. Mevcut hak gaspının giderilmesini söyleyen Çağrıcı, alınan kararlardaki şahsi inisiyatiflere dikkat çekti.

“28 Şubat mağdurlarının mağduriyetleri giderilsin!”

Son olarak söz alan 28 Şubat mağduru Elveda Bayraktar, özellikle memurlukla ilgili yaşanılan hak gaspları konusunda yetkilileri göreve çağırarak mağdur kişilerin haklarının iadesini talep etti. Başörtülü olduğundan dolayı memuriyetten atılan ya da çeşitli mağduriyetlere uğrayanların, hak iadesine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Zindanda bitmeyen Şubat!”

Mehmet Ali Kaçmaz, kapanış konuşmasında, 28 Şubat`ta yaşanan darbenin birçok ayağının olduğunu, davanın sadece askerlerle sınırlı olmamasını, yargı, sivil, medya, sermaye ayaklarının da bu davaya dâhil edilmesi gerektiğini, hesaplaşmanın bu alanlara da şamil kılınması gerektiğini ifade etti. 

“28 Şubat Hukuksuzluk Sürecinin Mağduru Müslüman Tutsaklara Özgürlük!”, “28 Şubat Darbecileri Tutuksuz Yargılanıyor! Mağdur Ettikleri Müslüman Tutsaklar Yıllardır Zindanda! Bu Nasıl Hukuk? Nasıl Adalet”, “Zindanda Bitmeyen Şubat!”, “28 Şubat Hukuksuzluğuna Her Yerde Son!”, “Darbeciler Yargılanırken 28 Şubat Mağdurları Neden İçeride?” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde “Müslüman Tutsaklar Onurumuzdur!”,  “İşbirlikçi Yargı İstemiyoruz”, “Müslüman Tutsaklara Adalet İstiyoruz!”, “Darbeciler Halka Hesap Verecek!”, “Darbeciler Yargılansın, Gasp Edilen Haklar Geri Verilsin!”, “Merhamet Değil Adalet İstiyoruz!”, “Başörtüsü Özgürlük Şiarımız”, “Direniş, Adalet, Özgürlük!”sloganları atıldı. (Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir