• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...
Arap Ülkeleri Elçiliklerini Güney Yemen`e Taşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kuveyt'in, Yemen'deki büyükelçilik faaliyetlerine ülkenin güneyindeki Aden kentinde devam edeceği bildirildi.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver bin Muhammed Gargaş, resmi haber ajansı WAM'da yer alan açıklamasında, Yemen'deki büyükelçilik faaliyetlerine bundan sonra güneydeki Aden kentinde devam etme kararı aldıklarını belirtti.

Kararın, Yemen'de "anayasal meşruiyeti temsil eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye, hükümetine ve 'Körfez ülkelerinin girişimine' destek amacıyla alındığını" ifade eden Gargaş, BAE'nin "Husi darbesine" karşı olduğunu vurguladı.

Gargaş, "Yemen'in güven ve istikrara kavuşmasının yolunun, anayasal meşruiyet ve şu anda Körfez ülkelerinin öncülük ettiği, Yemenlilerin birlik ve istikrarını amaçlayan siyasi diyalog girişimi" olduğunu savundu.

Kuveyt resmi ajansı WAM'da yer alan açıklamada da Kuveyt'in, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin Yemen için aldığı karar uyarınca, anayasal meşruiyeti temsil eden Hadi'ye ve körfez ülkelerinin girişimine destek amacıyla büyükelçilik faaliyetlerini Aden'de devam edeceği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre dün, Hadi'nin Aden'e giderek "istifasından vazgeçmesinin" ardından Suudi Arabistan Büyükelçisi Said Ali Cabir de bu kente geçerek, görevine yeniden başlamıştı.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Şii Ensarullah Hareketi (Husiler), 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.

Söz konusu gelişmenin ardından Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir