• DOLAR 32.498
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2476.601
  • ...
Uzmanlardan çitçilere yağışlar sonrası tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Viranşehir ilçesinde bu yılın havaların yağışlı geçmesi çiftçileri sevindirdi. Yağışların bol olması nedeni ile birçok çiftçi ilaçlama ve 2. gübreyi atamadı. Sulama, ilaçlama ve gübreleme konusunda uzmanlardan uyarı yapıldı.

İlçede çiftçilere danışmanlık hizmeti veren Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, "Son yağışlar bitkilerin gelişimi konusunda oldukça faydalı oldu. Yağışların bol ve günlerce sürmesi hem ekinlere fayda sağladı hem de çiftçileri sulama zahmetinden kurtardı.” dedi.

Sulama konusuna da değinen Dal, "Şuanda sulama yapılmasına gerek yoktur. Eğer gereğinden fazla su verilirse bitkilerde sararma meydana gelir ve bitki gelişmez. Fazla sulama fazla ürün değildir ve toprağı çoraklaştırır. Bu da ciddi manada ürün kaybına sebep olur. Çiftçilerimiz 2-3 hafta sonra (yağışlar olmasa) sulamaya başlamalarıdır.” tavsiyesinde bulundu.

Gübre ve ilaçlama konularına da değinen Dal, "Bu yağışlardan önce gübre atan çiftçilerimiz daha avantajlı durumdalar ve iyi bir sonuçtur. Şimdi mantar zamanıdır. Gübreleme 1-2 hafta sonra sulamadan ünce yapılmalıdır. Fazla gübre faza ürün değildir.” dedi.

Son olarak çiftçilere tavsiyelerde bulunan Dal, "Çiftçilerimize tavsiyemiz; vaktinde suyunu, ilacını ve gübrelemelerini yapmalıdır. Rastgele ilaçlama yapmamalarıdır. Gerekliyse ilaçlama yapılmalıdır. Danışmanlardan, Ziraat mühendislerinden ve ilçe tarım müdürlüğünden gerekli bilgi almalarıdır." diye konuştu.   (Sabri Acet - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir