• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
PKK`ya silahsızlanma konferansı çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet yetkilileriyle HDP heyeti arasında Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen görüşmeye İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP'den Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşmenin ardından heyetler ortak açıklama yaptı.

Görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Sırrı Süreyya Önder, PKK'yı bahar aylarında silahsızlanma konferansına çağırdı.

30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik çözüme ulaştırmanın temel hedef olduğunu belirten Önder, "Silahlı mücadeleyi bırakma temelinde PKK`yı bahar aylarında olağanüstü kongreye davet ediyorum." dedi.

Bunun, silahlı mücadelenin yerine siyasi mücadele alması için tarihi bir çağrı olduğunu belirten Önder, "Bu tarihi bir niyet beyanıdır. Barışa her zamankinden daha yakınız.” İfadelerini kullandı.

Önder, önemli gördükleri 10 başlığı ise şöyle sıraladı:

- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Eylemsizliğin öne geçmesi için yapılan açıklamayı önemli gördüklerini belirten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise. "Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Çözüm yoluna koyulabilecek yola ulaşmıştır. Silahların devre dışı kalmadı demokratik gelişmeye hız katacaktır. Özgüven içinde tartışmaktan geri durmamamız gerekiyor. Gök kubbe altında konuşulmadık bir şey kalmadı. Temek hak ve özgürlükleri geliştirmek için ancak bütünlüğe katkı sağlar. Temel sorunlarını geride bırakan Türkiye küresel bir güç haline getirecektir. Çözüm sürecinin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz. Biz birlikte Türkiye`yiz. Her şey Türkiye için."

Önemli bir aşamaya gelindiğini ifade eden Akdoğan, yeni anayasayı bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir