• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2497.065
  • ...
İzmir`de "Günümüzde Ahkamın Değişebilirliği" konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde faaliyetlerini sürdüren Erdemli Gençlik Topluluğu yeni bir konferans düzenledi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen “Günümüzde Ahkamın Değişebilirliği Problemi” konulu konferansa konuşmacı olarak Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Saffet Köse katıldı.

Konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı, hocalar ve öğrenciler ilgi gösterdi.  Konferans Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Profesör Doktor Saffet Köse bir konuşma yaptı.

Modernist anlayışın İslam`ı Hıristiyan Kilise kültürü üzerinden değerlendirdiğini belirten Köse, “Modern kültürün kutsadığı şeylerden bir tanesidir değişim. Yaptığım araştırmalara göre değişimin iki tane sonucu var. Birincisi gelişmedir diğeri bozulmadır. Gelişme ile bozulma arasında nasıl bir fark var? Gelişme denildiğinde eğer değerle olgu arasında bir bağlantı varsa, yani karşılaştığımız olaylar eğer belli bir değer doğrultusunda değişebiliyorsa, bu bir gelişmedir ve istenen bir şeydir. Ama değerle olgu arasında bir kopukluk varsa, yani değerden bağımsız olarak değişme meydana geliyorsa bu bozulmadır. Mesela elinizde bir süt var, siz bu sütü ihtiyacınıza göre yoğurt yaparsınız, peynir yaparsınız. Tabi eğer süt sağlamsa. Bu bir gelişmedir. Ama süt ekşimişse ondan yapabileceğiniz başka birşey yok. Bu bozulmadır. Bugünkü kültürel ortamda yaşadığımız dünyada gelişme mi vardır, bozulma mı vardır; değişme hangi yönde seyrediyor ona bakabilirsiniz. Bizim öncellikle bunu belirlememiz lazım. Eğer olgu dediğimiz şey değere bağlı olarak ya da değerden bağımsız olarak meydana gelmiş de olsa bir müddet sonra kendisi de değer haline geliyor zaten. İnsanlar onu benimsedikten sonra ona belli bir değer ve anlam yüklüyorlar.”  Dedi.

Dinin kendi kültürünü kendisinin oluşturduğunu söyleyen Köse, “ Din bir değer koyar, onu ahlaklı bir yaşam biçimine dönüştürür ve hukuk da onu formal hale getirerek müeyyidesini koyar. Kültürel formlarıyla toplumda kök salar.” Şeklinde konuştu.

Günümüzde hükümlerin değiştiğini savunanların, Hz. Ömer`in bazı hükümleri değiştirmesini gerekçe olarak sunduklarını vurgulayan Köse, Hz. Ömer`in bu tavrının dönemin şartlarına uygun olduğunu, ancak o hükümlerin tamamen kaldırılmadığını ifade etti.

Konuşmasında birçok konuya değinen Köse`nin konuşmasından sonra soru-cevap faslına geçildi. Konferansa katılan fakülte hocaları ve öğrenciler memnuniyetlerini dile getirdiler. (Yunus Şani – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir