• DOLAR 32.555
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2426.831
  • ...

Gaziantep'te, "İnşaat Sektörünün Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu, Sorunları, Gaziantep Özelinde Sektörün Geleceği ve Alınacak Önlemler" konulu panel gerçekleştirildi.

GTO ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliğinde düzenlenen panelde gayrimenkul sektöründeki son gelişmelerle son zamanlarda bu alanda öne çıkan Gaziantep'in ekonomik ve demografik yapısı masaya yatırıldı.

Panelde GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Neşecan Çekici, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer ve sektördeki farklı kurum temsilcileri birer sunum yaptı.

Panelde bir konuşma yapan GTO Başkanı Eyüp Bartık, “Bu alanda büyümemiz gerekiyor, birleşmemiz lazım. Maliyetleri düşürmemiz gerekiyor. Suriye'ye çok yakınız, zamanı gelince bu ülkeyi biz inşa edeceğiz. İran ve Rusya'yı çok önemsiyorum. Moskova'da inanılmaz bir trafik sorunu var.  Gaziantep'te kazandığımız deneyimlerimizi Irak'a, İran'a ve Rusya'ya taşımamız gerekiyor. İnşaat sektöründe Irak'ta daha fazla olmamız gerekiyor. Bu ülkelerde iş yapmak kurumsallığı sağladığımızda zor değil. Fırsatları kaçırmamamız lazım. Odamızda 41 meslek grubumuzda 3-4 grup inşaat sektörüyle ilgili çalışıyor. Dünyayı daha çok tanımamız gerekiyor. Oda olarak bu tarz etkinlikleri artırmak için her şeyi yapmaya razıyız.”dedi.

GYODER Başkanı Aziz Torun ise sektörün dışarıdan bakıldığında çok karlı göründüğünü ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını belirterek, Sektöre yeni gireceklerin alanı iyi analiz etmesi gerektiğini vurguladı.

Torun, “İnşaat rant sektörü olarak görülüyor. 2012 yılına kadar karlı olduğu söylenebilir. Sonradan öyle devam etmediği görülüyor. Ancak ciddi vergi yükleri var. KDV'de o kadar karmaşık bir yapı var ki. Son derece adil olmayan bir KDV uygulaması var. Yüzde 18 KDV yüzde 10-8’e düşürülmeli. Kayıt altına giren sektörün kayıt dışına çıkması söz konusu. İlk daire alana tapu harcı alınmaması sağlanabilir. Yurt dışı fuarlara katılımlar artırılmalı.  Sektörde genelde aile ve orta ölçekli şirketler yer alıyor. Kayıt dışına uygun bir sektör maalesef. Şeffaflık finansa ulaşmak için önemli. Sektör şeffaflaşmalı. Büyümek istiyorsanız kayıt dışından uzak duracaksınız. Sektör riskli, ne kadar güvenlik önlemleri alınırsa alınsın insan faktörünü eğitmezsek alacağımız önlemler yetersiz kalacaktır. Eğitimlerin yönlendirilmesi kamu desteğiyle sağlanmalı sonra denetimler yapılsın.”ifadelerini kullandı.

Panelde, gayrimenkul piyasasındaki yatırım fırsatları, konut, ticari, turizm, sanayi ve lojistik konuları da ele alındı. (İLKHA)