• DOLAR 32.579
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.537
  • ...
Kerry: Netanyahu İran Konusunda Yanıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON  – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde, Tahran`ın nükleer silah elde etmesine izin veren herhangi bir fırsatın sunulmadığını söyledi.

Kerry, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi`nde oturuma katılarak kongre üyelerinin dış politika gündemine dair sorularını yanıtladı.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Ed Royce, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) ile Almanya'nın oluşturduğu P5+1 ülkeleri arasında İran`ın nükleer programı üzerine yürütülen müzakerelerin gidişatından kaygı duyduklarını söyledi.

Anlamlı, kalıcı bir anlaşmaya varıldığını görmek istediklerini belirten Royce, “Ancak bu komite, bildiğiniz gibi, görüşmelerin gidişatına yönelik ciddi kaygıya sahip” diye konuştu. Royce, müzakerelerde İran`ın nükleer programının parçalanmasından çok performansına yönelik konuşmaların yapıldığına dikkati çekti.

ŞİD konusunda da, grubun Ortadoğu`da ilerleme halinde olduğunu ifade eden Royce, “ABD yönetiminin IŞİD`in yükselişine tepkisi trajik şekilde yavaştı” dedi.

Irak ve Suriye`de örgütün hedeflerine yönelik hava saldırılarının yetersizliğine vurgu yapan Royce, Irak`ta Kürtlerin yeterli silaha sahip olmadığını, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesinin henüz başlamadığını ve Arap müttefiklerinin istediği silahları alamadıklarından şikayet ettiklerini anlattı.

Royce, “Yönetim, bugün IŞİD ile mücadelede Irak`a odaklanırken, Suriye`ye yönelik planlarının ne olduğu hala belirsiz” ifadesini kullandı.

“İhtiyatlı olmaya çağırıyorum”

Oturumun açılış konuşmasının ardından söz alan ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, İran`ın nükleer programına yönelik meselenin diplomatik yolla çözülüp çözülemeyeceğine şu anda yanıt vermenin zorluğundan bahsetti.

Daha şiddetli tedbirlerden önce diplomatik yolun denenmesi gerektiğini ifade eden Kerry, henüz bir anlaşma sağlanmadan müzakerelerden istenilenin elde edilemediği yönündeki eleştirilere katılmadığını vurgulayarak, bu nedenle anlaşmaya karşı çıkanları, “henüz ortaya çıkmamış bir anlaşma için ortalıkta mücadele verme noktasında ihtiyatlı olmaya” çağırdı.

Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu anlamanızı istiyorum; İran`ın nükleer silah elde etmesine izin veren (anlaşmada) herhangi bir fırsat yok. İran, nükleer silah elde etmekten ebediyen yasaklandı. Bu, İran`ın da bir parçası olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın doğası.”

İran`ın nükleer yakıt çevrimi teknolojisini yıllar önce geliştirdiği bilgisini veren Kerry, ABD`de 2003 yılından itibaren farklı yönetimlerin İran`ın uranyum zenginleştirmesine ilişkin değişik politikalar güttüğünü anlattı. Kerry, bugün İranlıların yakıt çevrimini nasıl yapabileceklerini bildiğinin altını çizerek, şimdi asıl sorunun onların nükleer silah üretemeyeceğini garanti edecek ne tür kısıtlamalar getirilebileceğinin olduğunu kaydetti.

Sorunun çözümüne ilişkin herhangi bir opsiyonun masadan kaldırılmadığını ifade eden Kerry, “Her zaman askeri seçeneğe sahipsiniz. Herhangi bir alternatifi ortadan kaldırmıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Netanyahu haksızdı”

John Kerry, Siyonist işgal devleti Başbakanı Binyamin Netanyahu`nun İran`ın nükleer programına yönelik eleştirisinde “yanıldığını” ifade etti.

Netanyahu`nun önümüzdeki hafta ABD Kongresi`nin ortak oturumunda İran konusunda kongre üyelerine hitap edecek olmasıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmayacağını belirten Kerry, “İsrail, müzakerelere tanıdığımız ek süre ve İran`ın nükleer programındaki ilerlemenin durdurulması göz önüne alındığında, bugün anlaşmadan önceki döneme göre daha güvenli ki Netanyahu bu anlaşmaya da karşı çıkmıştı. Netanyahu bunda haksızdı” diye konuştu.

Netanyahu`nun İran ile müzakereleri başlatan ara anlaşmanın Tahran için “yüzyılın anlaşması” olduğunu ifade ettiğini anlatan Kerry, Netanyahu için “doğru olmayan bir yargıya sahip” açıklamasında bulundu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir