• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, gerçekleştirilen Şubat ayı meclis toplantısında bir konuşma yaparak, Bursa’nın gelecek hedeflerinde Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin hayati önem taşıdığını belirtti.

Burkay, “Ekonomide söz sahibi olacaksanız projeniz büyük olacak. Bursa’da sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Yüksek Tekonoloji Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Bursa’nın 100 yılını kurtaracak.” dedi.  

İstatistikî verilerin mevcut durumun ortaya konulmasında ve doğru stratejilerin belirlenmesinde büyük önem taşıdığını anlatan İbrahim Burkay, Bursa ve rekabet ettiği şehirlerle ilgili verileri paylaştı. Türkiye’nin ilk OSB’sini kurma başarısı gösteren Bursa’nın 10 yıl öncesine kadar ihracatta, istihdamda ve katma değerli üretimde açık ara ikincilik koltuğunda bulunduğuna dikkat çeken Burkay, Gaziantep, Konya, Kayseri ve Kocaeli gibi şehirlerin bu farkı kapattığını ifade etti.

“Böyle gidersek ilk 5’e bile giremeyiz”

Bursa’yı zorlayan şehirlerden Kocaeli’nin son 10 yılda ihracatını yüzde 457, Gaziantep’in ise yüzde 376 artırdığını belirten Burkay, “Türkiye’nin ihracatı ortalama yüzde 140 artarken Bursa’nın ihracatı yüzde 126 arttı. Artık rakiplerimizden burun farkıyla öndeyiz. Böyle giderse geçmişte yaptıklarıyla övünen bir toplum haline geleceğiz. Bursa’nın otomotiv sektöründeki üretim gücüyle Detroit’e benzetiliyor, ancak Detroit battı. Sanayideki dönüşümü gerçekleştiremezsek Bursa’nın da kaderi çok farklı olmayacak. Mevcut üretim yapısıyla devam edersek önümüzdeki 5 yılda ilk 5’e bile giremeyeceğiz.” diye konuştu.

Bursa’nın mevcut 13 OSB’de toplam 32 bin dönümlük sanayi alanına sahip olduğunu, buna karşın Gaziantep’te tek bir OSB’nin 43 bin dönümlük alana kurulduğunu vurgulayan Burkay, “Ekonomide söz sahibi olacaksanız projeniz büyük olacak. Bursa’da sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Yüksek Teknoloji OSB, Bursa’nın 100 yılını kurtaracak.” ifadelerini kullandı.

“Dönüşümü sağlamak zorundayız”

Almanya’da Baden Württemberg Bölgesi’nin Bursa için iyi bir model olduğunu dile getiren Burkay, bölgenin ekonomik krize rağmen 2012 yılında 158 milyar dolarlık ihracat yaptığını ifade etti. Baden Württemberg Bölgesi’nde 70’ten fazla üniversitenin bulunduğunu, sadece kamunun Ar-Ge’ye 15 milyar Euro yatırım yaptığına dikkat çeken Burkay, bölgenin dünyada zenginlik üreten merkezlerin başında yer aldığını vurguladı. Bursa’nın bilgi birikimi, nitelikli insan kaynağı ve karmaşık ürün geliştirme kabiliyetiyle Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda hayata geçireceği projelerin merkezinde olacağını dile getiren İbrahim Burkay, “Otomotiv, makine, metal ve tekstil sektörlerinde bugüne kadar elde ettiğimiz başarılardan yola çıkarak uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil, kompozit malzemeler ve nano teknoloji alanlarına dönüşümü sağlamalıyız.” dedi.

Lojistik altyapısı, mükemmeliyet merkezleri ve teknoloji transfer ofisiyle hayata geçirilecek Yüksek Teknoloji OSB’nin kentteki kişi başı geliri ve tüketim harcamalarını artıracağını ifade eden Burkay, “Yüksek Teknoloji OSB’nin endüstriye dayalı turizmi de geliştireceğiz. Bursa’ya gelen turist gecelik konaklama için tıpkı Frankfurt’ta olduğu gibi 1000-1500 dolar bırakmalı. Sanayi yatırımları turizme alternatif değil,  destekleyici unsurlardır.” diye konuştu.

“Bizim için önemli olan Bursa’ya yapılacak yatırımlardır”

Yeni nesil OSB ile uydu kentler kuracaklarını ve bölgenin kentte nüfus artışına yol açmayacağını dile getiren Burkay, ayrıca tarım arazileri üzerinde bulunan sanayi kuruluşlarının da planlı OSB’ye taşınacağını kaydetti. Yeni OSB’nin kurulacağı alan için bakanlık yetkililerinin yaklaşık 9 aydır çalışma içerisinde olduğunu hatırlatan Burkay, “Bizim için şehrin doğusunu da batısını da göstermeleri fark etmiyor. Bizim için önemli olan Bursa’ya yapılacak yatırımlardır. Bölgede rantın ‘r’si bile olmayacak. Böyle olursa olmaması için elimizden geleni yaparız. Biz bu projede Bursa’nın ve Türkiye’nin menfaatine olduğu için varız.”şeklinde konuştu.

Yüksek Teknoloji OSB’nin Bursa’nın geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten BTSO Meclis Üyesi Aydın Yakupoğlu, “Bu OSB’nin şehrin neresinde olursa olsun hayata geçmesi lazım.” dedi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Hüseyin Durmaz da Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinde doluluk oranının yüzde 98’lere ulaştığını belirterek, yeni yatırımlar için gelen sanayicilere yer gösteremediklerini anlattı. Durmaz, “Yüksek Teknoloji OSB’nin biran önce hayata geçmesi gerekiyor.” diye konuştu. (İLKHA)