• DOLAR 32.332
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2284.813
  • ...
Bakanlık yasaklanan markaları açıkladı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yapılan resmi kontroller sonucunda kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan firmaları açıkladı.Yapılan yazılı açıklamada ürünlerin hangi firmaya ait olduğu ve markaları yer alıyor. İşte o firma ve markaları...

Kamuoyu Duyurusu Ön Bilgilendirme

Bakanlık olarak ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerimizin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kontrol uygulamalarımız yaptığımız yeniliklerle devam etmektedir.

Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi vb. çalışmalar neticesinde, 2015 yılı Ocak ayı sonu itibariyle yaklaşık 45 bin denetim gerçekleştirilmiştir.

Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa, (2015 yılı Ocak ayı sonu itibariyle, 45 bin denetim sonucu 79 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında ve 16 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu için) haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak gıdalarda taklit/tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilmektedir.

Bu kapsamda resmi kontroller sonucunda:

Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası.

Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası." kamuoyuna açıklanmaktadır.

Bu hükümler doğrultusunda 2012 yılından itibaren dönem dönem Bakanlığımızın resmi internet sitesi olan www.tarim.gov.tr adresinden söz konusu firma ve ürünler ile ilgili kamuoyuna duyurular yapılmaktadır. Yapılan duyurular yukarıda belirtildiği üzere 2 farklı grupta gerçekleştirilmektedir.

YASAKLI ÜRÜN VE FİRMALAR

20/ 02 / 2015 tarihinde gerçekleştirilen kamuoyu duyurusunda:

Birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 40 parti ürün (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, zeytinyağı, bulgur ve tahin) açıklanmıştır. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında 13.304 Türk Lirası idari para cezası uygulanarak; bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmiştir.

İkinci grupta yer alan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 10 parti ürün (takviye edici gıda, çikolata, alkolsüz içecek ve enerji içeceği) açıklanmıştır. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmakta ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilmektedir. Ayrıca, söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Kamuoyuna duyuru uygulamasının temel amacı tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesidir. Bu sayede Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların kendi otokontrol sistemi dışında tüketiciler aracılığıyla piyasa üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve "güvenilir gıda üretimi" nin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Ürün/firma bilgilerinin kamuoyuna duyurulması, tüketici tercihlerinin oluşmasında etkili olmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir