• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Kürdistan`da mazlum bir belde; Xirabêripin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürdistan tarihinde birçok cinayete imza atan PKK`nin unutulmayan katliamlarından biri de 1992 yılında yaşandı. Şırnak`ın İdil ilçesine bağlı Tepe köyü yoluna döşenen mayının patlaması sonucu 4 mazlum; Abdulkerim Özel (34), İbrahim Kartal (28), Hediye Baştuğ (35) ve Menice Kartal (16) katledildi.

1992 yılında Şırnak`ın (Şirnex) İdil (Hezex) ilçesi Tepe ( Xirabêrapin) köyünde PKK`nin mütedeyyin halka yönelik baskı ve zulümlerinin sonucunda büyük acılar yaşayan ailelerden biri de Özel ailesi oldu.

Özel ailesi, PKK`nin bölgede dindar Kürt halkına karşı yapmış olduğu zulümleri anlattı. Mayın saldırısından yaralı olarak kurtulan Sadiye Özel yaşadıklarını anlatınca tekrar geçmişin acılarını yaşadı.

“PKK köye ambargo uyguluyordu”

O günleri İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlatan Sadiye Özel, PKK`nin 1992`de köylerine ambargo uyguladığını ve dindar oldukları için defalarca saldırıya uğradıklarını ve bu sebeple köylerinde birçok şehit verdiklerini anlattı.

PKK`nin döşediği mayında belden aşağı felçli kaldığını belirten Özel, şöyle konuştu: “1992`de PKK köyümüzden onlara katılmamızı ve onların düşüncelerine sahip olmamızı istediler. Biz de kabul etmeyince köyümüzde ambargo uyguladılar. Köyden çıkamaz duruma geldiğimiz günler oldu. Biz onların ideolojilerini kabul etmedik. Kur`an ve sünnetin dışında hiçbir oluşumu kabul etmeyeceğimizi anladıklarında ise yollarımıza mayınlar döşediler, köye saldırarak birçok kardeşimizi katlettiler.”

“Traktörde 5 kişi vardık, 4`ü şehit oldu, bende belden aşağı felçli kaldım”

O dönemde bizim köye devamlı siyah bir toros taksi gelip gidiyordu. Meğerse bunlar gözcülük yapıyorlarmış. Hatta o zaman bizim mezarlıklarımıza bile mayın döşediler. 27 Haziran 1992 Cuma günü saat 11.00`e yaklaşıyordu. Traktörle köyden tarlaya buğday biçmeye gidiyorduk. Traktörde amcam, amcamın eşi, dayım ve onun akrabası vardı. Yolda ilerliyorken birden bir patlama oldu. Yola döşenen mayın traktörün geçişi esnasında patlamıştı. Traktörde 5 kişi vardık, 4`ü şehit oldu, bende belden aşağı felçli kaldım.” dedi.

Özel, felçli kalmasını Allah`ın bir nişanı olarak kabul ettiğini ve devamlı bundan dolayı da şükrettiğini sözlerine ekledi.

Traktör`de hayatını kaybedenlerin arasında bulunan Abdulkerim Özel`in abisi Abdullah Özel`de kardeşinin devamlı şehitliği arzuladığını ve bir gün şehit olacağını dillendirdiğini belirtti.

“Unumuzu bile değirmene götüremiyorduk”

Xirabêribin köyü olarak o zaman hem devlet hem de PKK tarafından büyük sıkıntılar çektiklerini anlatan Abdullah Özel, “PKK bize uyguladığı ambargo nedeniyle unumuzu bile değirmene götüremiyorduk. Çok büyük sıkıntılar çektik. Bunlar, biz dindar olduğumuz ve onlar gibi düşünmediğimiz için yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Özel, kardeşi Abdülkerim`in çok mütevazı biri olduğunu, kendilerine ve komşularına karşı çok fedakârlıkta bulunduğunu belirtti.

“PKK sürekli köye gelip bize hakaret ediyordu”

Şehit Abdulkerim`in yeğeni olan Saffet Saka ise o zamanlarda küçük olduğunu fakat PKK`nin köylerine gelip sürekli köylülere hakaret ettiğini söyledi.

Dayısının şehit olduğunu belirten Saka, “Dayım İslam davasına çok düşkündü. PKK köye gelip bize hakaretlerde bulunuyordu. PKK`nin isteği ki buradaki bütün kızları ve erkekleri dağa götürmekti. Bizim köyümüz dindar bir köydür. Eskiden beri Şeyh ve Âlimlere bağlıdır. Bu münasebetle PKK`nin davasını benimsemediler, çünkü PKK`nin ideolojisi Komünizme dayanıyordu. Onun düşüncesi gayrı İslami bir düşüncedir. Biz bunu çok iyi biliyoruz ki bunlar İslam dininin, tesettürün düşmanıdırlar.” şeklinde konuştu.

“Dayım ve arkadaşları bize kutlu bir miras bıraktı” diyen Saka, “Onların sayesinde izzetli bir mirasa sahip olduk. Biz onlara minnettarız. Allah onların şahadetini kabul etsin. Allah onlardan razı olsun. Biz kıyamete kadar onların bu minnetini taşıyacağız. Bizlerden tek bir kişi kalana kadar onların yolunda yürüyeceğiz. Onların şahadetlerini kutluyoruz.” dedi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir