• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Devlet Başkanı Değil Mafya Babası Gibi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN / DOĞRUHABER

Cunta yönetimi, ayrıca Gazze`de İsrail`e karşı faaliyet yürüten Hamas`ın askeri kanadı İzzetin el- Kassam Tugayı`nı da “terör örgütü” ilan etmesi, sert tepkilere neden oldu. Sosyal medyada yapılan yorumlarda, kendi halkını katleden terörist gayrimeşru başkan Sisi`nin hiç kimse ve kurumu terörist ilan etme hakkının olamayacağı vurgulandı. Sisi`nin başında bulunduğu cuntanın, meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye yönelik darbesinden bu yana halk, katledilmesine rağmen Mısır sokaklarından çekilmiyor.

Cunta mahkemesinin 183 İhvan üyesine verdiği idam kararını gazetemize değerlendiren İhvan milletvekillerinden Adil Raşid, kararın hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

Mısır`ın Kassam`ı “terör örgütü” ilan etmesini değerlendiren Raşid, Sisi`nin artık Sina ve Mısır`ı israil`den korumadığını, israil`i Sina`dan ve Mısır`dan koruduğuna dikkat çekerek “Sisi israil`e yaklaştıkça dünya kamuoyunda yalnızlaşıyor” diye konuştu. İşte İhvan`ın darbe öncesi milletvekillerinden Adil Raşid`in sorularımıza verdiği cevaplar…

İDAM KARARI SİYASİ

-Darbe yönetimine bağlı Giza Ceza Mahkemesi, Müslüman Kardeşler mensubu 183 kişiyi idama mahkûm etti. Bu kararın anlamı nedir? Mısır`da idamın uygulanabilirliği var mı?

Bu karar hukuki değildir. Herkes biliyor ki bu karar siyasidir. Çünkü mahkeme toplu kararlar alamaz. Ancak kişinin suçuna göre tek tek karar vermek zorundadır. 

- İdam kararları, İhvan`ın darbecilere yönelik kısasa kısas kararıyla bir bağı var mı?

Elbette İhvan`ı caydırmaya yönelik bir karardır. Ancak biz bunun doğrudan İhvan`ın strateji değişikliğiyle bir alakası olmadığına inanıyoruz. 

SİSİ DEVLET BAŞKANI DEĞİL MAFYA BABASI GİBİ

- İhvan`ın darbecilere yönelik geliştirdiği yeni stratejisi kısasa kısas söylemini biraz açar mısınız, nasıl olacak?

İhvan`ın genel anlamda barışçıl protestolarında bir değişiklik yoktur. Mürşidimiz Muhammed Bedii`nin dediği gibi barışçıl olmamız kurşundan daha etkilidir. Ben milletvekili olarak konuşuyorum. Bazıları bizi bu yöntemimizden dolayı eleştirebilir ama biz bunun en etkili ve sağlam bir yol olduğunu biliyoruz. Sonra Mısır`da ortaya çıkacak bir iç çatışmanın sadece Sisi`yi memnun edeceğini de biliyoruz.

Fakat devrimciler içerisinde sadece İhvan yok. Birçok cemaat, yapı ve grup var. Onların bu yönde aldığı alacağı bazı kararlar olabilir. Ayrıca gerek ihvan içerisinden ve gerek başkaca yapılardan kişilerin şahsi olarak şahit olduğu korkunç zulümlerden dolayı (mesela bazılarının hanımına tecavüz edilmiş ve hamile kalmış) bir intikam duygusuyla hareket edebilirler, bunu kimse engelleyemez.

Son Sina olaylarından sonra Sisi ortaya çıkıp halktan intikam almak isteyenleri engellemeyeceğini söylüyor. Düşünebiliyor musunuz sözde bir devlet başkanı bir mafya babası gibi konuşuyor. Nasıl bir devlet başkanı, vatandaşlarını birbirlerinden intikam almaya çağırabilir ki? Bu da Sisi`nin ne kadar aciz duruma düştüğünü gösteriyor.

CUNTA ŞU ANA KADAR   40 BİN KİŞİ TUTUKLADI

- Şu ana kadar tutuklananların tahmini olarak sayısı kaçtır?
Başta liderler olmak üzere 40 bin kişi tutuklu buluyor.

SİSİ MISIR`I DEĞİL İSRAİLİ KORUYOR

- Sisi Cuntası, İhvan Hareketini terör örgütü ilan ettiği gibi Gazze`de bulunan Hamas`ın askeri kanadı İzzetin Kassam`ı da “terör örgütü” listesine aldı. Sisi`nin, israilin menfaatlerini korumaya yönelik bu son kararını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu karar Sisi`nin artık sadece israil kozuna sarıldığının delilidir. Nitekim bunu Hareetz gazetesi de açıkça ifade etmiştir. Artık Sisi, Sina`yı ve Mısır`ı israilden korumuyor. İsrail`i Sina`dan ve Mısır`dan koruyor. Sisi ne kadar israil`e yaklaşırsa dünyada o kadar yalnızlaşmıştır demektir.

uudi kralının ölmesinden sonra meydana gelen siyasi bazı değişim belirtileri, İngiltere`nin İhvan`ı “terör” listesine almaması ve daha birçok gelişme Sisi`nin yalnızlaştığını, Sisi`nin tecrit edildiğini gösteriyor. Bu nedenle elindeki tek koz olarak israil`e yaklaşmakta gören Sisi, böylesine israilin menfaatlerini önceleyen kararlara imza atıyor.

- Türkiye`ye yönelik    neler söylemek istersiniz?

Türkiye`nin Mısır devrimine ve devrimcilere yönelik yaklaşımı bizi sevindiriyor. Türkiye halkının biz Mısırlılara karşı teveccühü bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Türkiye`nin bugün olduğu gibi bundan sonra da darbecilere karşı Mısır halkı ve devriminin yanında olmasını umuyoruz. 

DIŞİŞLERİ İDAM KARARLARINI ŞİDDETLE KINADI

Dışişleri Bakanlığı, Mısır`da darbe karşıtı 183 ihvan üyesi hakkında verilen idam kararını şiddetle kınadı. Bakanlık`tan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır`da 2013 Temmuz`unda yapılan darbenin ardından mahkemelerde alınan siyasi kararlar çerçevesinde sayıları 1000`e varan toplu idam cezalarının yeni bir bölümünü oluşturan 183 kişinin idam cezalarının onanmasını şiddetle kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

2013 darbesinden bu yana siyasi tutukluların sayısının 40 bine ulaştığı Mısır`da kalıcı barış ve istikrara, vicdanları yaralayan, adil yargılamadan uzak toplu idam kararlarıyla ulaşılamayacağının açık olduğu kaydedilen açıklamada, Türkiye`nin, Mısır halkıyla dayanışmasını sürdüreceği ifade edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir