• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
SON DAKİKA
Öztrak`tan Başkanlık Sistemi açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın başkanlığındaki CHP İş Dünyası Grubu heyeti, Mardin'de incelemelerde bulundu. CHP Mardin İl Başkanlığı`nda basın toplantısı düzenleyen Öztrak, Suriye ve Irak'taki iç sorunların ekonomisine etkisini görmek amacıyla bölgeyi ziyaretlerini sürdürdüklerini söyledi.

Irak ve Suriye`de iç savaşın bölgede işsizliğin sosyal hayatı olumsuz etkilediğini belirten Öztrak, özellikle Irak`ta son yaşanan karışıklığın Mardin`in ihracatını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Bu sıkıntıların yaşandığı bölgede çok sık elektrik kesintilerinin yaşandığını da kaydeden Öztrak, “Ankara`ya döner dönmez ilk ilgileneceğimiz konu, bölgedeki elektrik kesintilerini ele almak olacaktır. Bunu meclisin gündemine taşımak olacaktır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanının konuşmalarının ve ekonomiye müdahalelerin faturasının vatandaş ve iş dünyasına çıktığını iddia eden Öztrak, “Bugün bu bölgede yaşananların arkasında önceki döneminin başbakanının bitmez tükenmez hırsı var. Bugün de bu bitmez tükenmez hırs devam etmektedir. Türkiye'de Anayasa'nın ilkeleri çiğnenmektedir. Cumhurbaşkanı milletin kendisine verdiği cumhurbaşkanlığı görevini yapmak ve daha tarafsız boyutta çalışmak yerine bugün meydanlara çıkmış bir partiye oy toplamaya çalışmaktadır. Şüphe yok komşunuzun evinde kavga varsa sizi de etkiler. Hele hele bu hükümet gibi komşudaki kavgada taraf oluyorsanız, yangının her an sizin evinize sıçrama ihtimali de giderek artıyor. Onun için komşularımız ile yapıcı ve iyi ilişkiler kurulmasını CHP olarak hedefliyoruz” dedi.

Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve potansiyelinin olduğunu anlatan Öztrak, bölgeye ve Türkiye`ye yatırım yapılması gerektiğini fakat yapılmadığını iddia etti.

Öztrak, “Bu ülkenin insanlarını daha eğitimli daha sağlıklı hale getirmek ve daha iyi yaşar hale getirebilmek için her türlü bilgi birikim ve tecrübeye sahibiz. Buradan hükümete sesleniyoruz. Bir an önce Suriyeli misafirlerimizi kayıt altına alın. Gelenleri bilelim. Yine Suriyeli misafirlerle gelen kendi araçlarının mutlaka kayıt altına almak gerekiyor. Bu araçların bakımı yapılmıyor. Bu araçlar trafik kurallarını ihlal ettiği zaman bunlara doğru düzgün ceza kesilemiyor. Takip edilemiyor. Bunlarda benim vatandaşımın canını tehlikeye sokuyor.” dedi.

Irak ve Suriye`de savaşın bir an önce sona ermesinin Türkiye`deki istikrarın değişmesiyle olacağını ileri süren Öztrak, “Suriye ve Irak`ta bu kavgalar bitecektir.  Bunların bir an önce bitmesi tabi ki Türkiye`deki istikrarın değişmesine bağlıdır. Bunlar bittikten sonra önümüzde büyük bir fırsat penceresi açılacaktır. Bu fırsat penceresini değerlendirmek için şimdiden hazırlıklara başlamak gerekiyor.” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularına cevap veren Öztrak; Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin`e yaptıkları ziyaretin sona erdiğini ifade ederek, ziyaretlerin Adana, Hatay ve Mersin ile devam edeceğini söyledi. Ziyaretlerin ardından bir rapor hazırlayacaklarını belirten Öztrak, “2 milyona yakın Suriyeli bugün Türkiye`ye gelmiştir. Bu insanların büyük kısmının geri dönmemesi olasılığı yüksektir. Bu insanların ekonomiye kazandırılmaları önem arz etmektedir.” dedi.

Çözüm sürecine değinen Öztrak, “Bu ülkede neyin kiminle paylaşıldığını Hükümet açıklamalıdır. Çözüm parlamentodur, çözüm tüm milletin bu sürece katılmasıdır.” diye konuştu. 

Başkanlık sistemiyle ilgili sorulan bir soruya cevap veren Öztrak, şunları söyledi; “Türkiye yıllardır parlamenter demokrasiyle idare edilmektedir ve parlamenter demokrasiyle idare edildiği dönemlerde Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girmiştir. Türkiye, 1980`lerde dünyanın en büyük 15 sanayi üreticilerinden biriydi. Özgürleri sürekli gelişmiştir. Başkanlık Sistemi, Türkiye insanını özgürleştirecek bir sistem değildir, aksine Türkiye`de otoriterleşmeyi artırmak üzere birileri tarafından Türkiye gündemine zorla sokulmak istenmektedir. Bugün Türkiye`nin gündemi iştir, aştır, ekmektir ve daha fazla özgürlüktür.” (M. Salih Keskin – İLKHA)   

Bu haberler de ilginizi çekebilir