• DOLAR 32.609
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2496.512
  • ...
Medrese öğrencilerine hitabet semineri verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkezi Diyarbakır`da bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği`nin (İTTİHAD) Sosyal Etkinlikler Komisyonu tarafından, medrese öğrencilerine yönelik düzenlenen etkili konuşma (hitabet) programında bir araya gelen öğrencilere, bir sanat olarak konuşmanın incelikleri ve diksiyon semineri verildi.

Toplumsal Dayanışma, Hizmet ve Şura Derneği`nde (Şura-Der) düzenlenen seminere katılan Rehber TV Program Sunucusu İlahiyatçı yazar Yunus Emiroğlu, slayt gösterimi eşliğinde etkili konuşma yöntemlerini anlattı.

“Konuşmayan bir insanı tanıyamazsınız”

Güzel konuşmanın yerine, zamanına ve kişisine göre yapılan konuşma olduğunu belirten Emiroğlu, “Bazı insanlar konuştuğu zaman hiçbir şey anlayamazsınız. Sürekli tekrar ettirmek zorunda kalırsınız. Güzel konuşma, yerine, zamanına ve kişisine uygun olarak yapılan konuşmadır. Buna hitabet de denilir. Kişinin kemali konuşmasından bellidir. İnsanların şahsiyetleri ve fikirleri kişiliğini gösterir. Eğer bir insan konuşmuyorsa siz onu tanıyamazsınız ama konuşmaya başladığı zaman içindeki her şey ortaya dökülür.” dedi.

“Diksiyon, sesleri, sözleri ve vurguları kuralına uygun olarak söyleme biçimidir”

İletişimin, konuşma, yazma ve dinleme olmak üzere üç aşamadan oluştuğunu söyleyen Emiroğlu, bu aşamaların birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“İletişimde 3 aşama var: konuşma, yazma ve dinleme. Her biri diğeriyle bağlantılıdır. Tek başına iletişimin etkisi olmaz. İyi bir dinleyici değilseniz iletişimin bir etkisi olmaz. İnsan çok dinlemeli fakat sözü birer birer söylemelidir. Bir kimsenin ne söylemesi gerektiği değil, nasıl söylediği önemlidir. Çünkü bazen aynı şeyler farklı sonuçlar doğurabilir. Çevrede olumlu bir intiba oluşturmak için beden diline de önem verilmeli ve konuşan kişinin yüzüne bakmalısınız. Bunlar iletişimin olmazsa olmaz kurallarıdır. Diksiyon, seslerin, sözlerin, vurguların anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimidir. Bu, her dilde vardır. Diksiyonun amacı dil malzemesinin doğru seçilerek kullanılmasıdır. Seçilen dil malzemesinin doğru telaffuz edilmesi ve ses tonlarının etkili kullanılmasıdır. Vurgu ve tonlamaya dikkat edilmeli. Açık ve anlayıcı bir şekilde konuşmak duygu ve düşüncelerinizi aktarmada daha etkili olur.”

İTTİHAD yetkilileri, etkili konuşma konulu seminerlerin devam edeceğini bildirdi. (Hamza Adiyaman/Ali Fidancı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir