• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2505.159
  • ...
Ukrayna, Batı`nın yeni golf sahası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Dünya; Suriye, Irak ve Orta Doğu ile dünya piyasasında düşen petrol fiyatları ile meşgul iken Ukrayna`da ciddi bir savaş devam ediyor. Eski Sovyetler Birliği`nin NATO`ya karşı en büyük askeri merkezi olan, şimdi AB ve Rusya`nın ortasında bir kırmızı hat gibi duran Ukrayna`daki silahlı çatışmalar yeniden hız almaya başladı.

Batı, 90`lı yıllardan başlayarak fiili savaşlara girmekten vazgeçmiş gözükmektedir. 90`lı yıllarda Sovyetler Birliği`ni dağıttıktan sonra Batı, Ortadoğuya yönelmişti. 20 yıl içinde Ortadoğu ne hale getirildi hep birlikte gördük. Ayrıca, 20 yıl içinde bir taraftan Batı`nın çöküşü de konuşuldu. Ancak, Batı ne çöktü ne de çökmeye niyetli. Ama Batı çöküyor veya çökecek diye köşe yazıları yazanlar halen mevcuttur. Batı, asrımızın ilk çeyreğinde Ortadoğu`nun ilgilendiği bölgelerini önce bir değişim ve demokrasi adı altında karıştırdı sonra tamamen çökmeye terk etti. Arap Baharı`nda bunun tam resmini gördük ve görmeye devam ediyoruz.

BATI İÇİN ÖNEMLİ OLAN DİN DEĞİL PARADIR

Şunu çok iyi anlamalıyız ki Batı için Müslüman, Hıristiyan veya Yahudi pek önemli değildir. Batı için her zaman “para” ön plandadır. Dolayısıyla, Ortadoğu`da nasıl İslam`ı kullanarak cephe açıyorsa, Hıristiyan bölgelerinde yani Doğu Avrupa ülkelerinde ise dine pek önem vermediklerinden dolayı milliyetçilik ve özgürlük terimlerini kullanarak cepheler açıyor. Bunu yaparken önce elinde bulundurduğu dev sosyal ve görsel medyayı çok iyi kullanır. Bölgede önce yazarlarıyla çizerleriyle bir ortam oluştururlar. Yerel Halkı demokratlara, liberallere, milliyetçilere, ulusalcılara böler, sonra en iyi bildiği iş olan “karıştırma ve darmadağın” etmeye başlar. Ukrayna`da da tam o senaryoyu uygulayan Batı, “bir ateşle iki kuş” vurmak niyetinde. Hem Ukrayna`yı AB himayesine almak, hem de ezeli rakibi Rusya`yı dize getirmek. Çünkü Ukrayna, Rusya için çok önemli. Ondan dolayıdır ki Rusya, Batı tarafından tüm ekonomik yaptırımlara ve ülkenin düştüğü ciddi ekonomik krizi aldırmadan Ukrayna konusunda direniyor. Batı, bölgede adeta kendine bir golf sahası açmış ve bölgedeki siyasi otoriterlerle bir “golf oyunu” oynuyor. Ukrayna meselesinde kim haklı veya kim haksız bakarsak, tüm tarafları haklı buluruz. Mesele de bu ya! Her taraf haklı olunca problemi istedikleri gibi uzatabilecekler. Ukrayna meselesinde en önemli rolü oynayan Rusya, ciddi ekonomik kriz ile karşı karşıya. Batı emperyalist güçleri, Rusya Devlet Başkanı Putin`i golf sahasına aldıklarından pişmanlık duymaya başladılar. Rusya Devlet Başkanı Putin, golf oyununu bilmez, sadece biliyormuş gibi yapar ve taklit eder. Ama onu da beceremedi... Şimdi görünüyor ki oyundan bile çoktan diskalifiye edilmiş, kendisinin bile haberi yok!

ÇATIŞMALAR VAHŞİ BİR BOYUT KAZANDI

Ukrayna`da elde edilen ateşkes anlaşması pek uzun sürmedi. Rusya destekli ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar daha vahşi bir boyut kazanarak yeniden başladı. Belki de Ukrayna, problemi çözüm için ileriye bakmak istiyordur. Ancak, himayesine girdiği Batı`nın başka planları var gibi gözüküyor. Ukrayna, Rusya ve Ayrılıkçı bölge liderleriyle yapılan tüm görüşmeler ve anlaşmaları düzenleyen Batı olduğu için oynanan oyununun hâkimi de Batı`dır. Batı, istediği zaman Ukrayna`daki meseleyi çözebilir. Ancak, Putin`i dünya golf oyunundan diskalifiye eden Batı, Putin`in yıllarca elde ettiği siyasi oyuncu kariyerinin de bitmesini beklemektedir. Putin`den sonra Rusya`da iktidar mekanizmasını ele alacak olan otoriteye baskı uygulamak ve Batı`nın isteği doğrultusunda Rusya`yı yönlendirmek için Ukrayna meselesini oluşturan Batı, ne pahasına olursa olsun bunun şimdilik bitmesine izin vermez. Ekonomisi zayıf ve dış politikasında ciddi problemler olan Rusya`yı kontrol etmek daha da kolay olacaktır.

Batı, Ukrayna`ya vadettiği ekonomi desteği de şimdilik sağlamış değil. Çünkü güçlü bir oyuncu kontrol dışında hareket edebilir. Rusya`nın da oyununun dışında kalmasından korkan Batı, Ukrayna ordusuna yardım amaçlı bölgeye gönüllü adam göndermektedir. Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafında nasıl gönüllü Rus, Ermeni hatta Çeçen savaşçılar varsa, Ukrayna ordusuna yardım amaçlı bölgeye giden Alman, Polonya, İngiliz ve diğer Avrupalı ülkelerden gönüllüler mevcuttur.

DEVAM EDEN SAVAŞLAR ÖZGÜRLÜK İÇİN DEĞİL ÇIKAR AMAÇLI

Batı, bölgede bir Avrupa tarzlı radikal “IŞİD” oluşturarak bölgede milliyetçilik üzerine halkı gün geçtikçe kışkırtmaya devam ediyor. Aynısının hiç gerisinde kalmadan Rusya tarafından da uygulanmaktadır. Batı bu oyununda kaybederse, Rusya tarafından diğer ülkeler Belarus, Moldovya, Baltık Cumhuriyetleri ve Polonya`yı da kontrol altına alacağını biliyor. Rusya da, kaybederse Ukrayna`dan sonra diğer Cumhuriyetlerinin de aynı akıbeti beklediğini ve Rusya`nın tamamen NATO ile çevirili tüm doğalgaz ve petrol boru hatlarının Batı`nın kontrolüne gireceğini gayet iyi biliyor.

Batı, Ortadoğu`da IŞİD ile ve dünya piyasasında petrol fiyatlarıyla oynayarak dünya kamuoyunu meşgul ederek Ukrayna`da yaşanan gerçekleri gizlemeye çalışıyor. Şuanda dünyada yaşanan savaşlara ve çatışmalara bakarsak, kuş bakışından bağımsızlık ve özgürlük için yapılan bir savaşlar gibi gözükse de derinlerde Batı`nın izini ve çıkarlarını görürüz. Demek istediğim akıtılan kan hiç uğruna akıtılıyor. Devir silahla değil, tebliğ ile ve siyaset ile mücadele verme devri. Dolaysıyla Allah`ın ilk vahyine kulak vermek zorundayız:

“Oku! Yaradan Rabbinin adı ile! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle yazmayı öğreten Rabbin en büyük kerem sahibidir.” (Alak: 1-5)

Bu haberler de ilginizi çekebilir