• DOLAR 32.568
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2491.435
  • ...
Mide yanması mide kanserinin tetikleyicisi mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mide yanmasının, mide kanserinin bir belirtisi olduğu yönündeki iddialara karşı İlke Haber Ajansı'na konuşan Gastroenteroloji uzmanı Profesör Doktor Mehmet Dursun, mide yanması ile mide kanseri arasında herhangi bir ilişkinin olamayacağını belirtti.

Hastada boğaza doğru yaylım şeklinde mide yanmasının mevcut olması halinde, Reflü dediğimiz bir hastalıktan şüphe edilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Dursun, “Reflü hastalığının ise çok az bir vaka grubunda kanserle ilişkisi olabilir. Barrett dediğimiz hücresel bir değişimin olduğu kişilerde yıllık yüzde 5 ihtimalle yemek borusunun alt kısmında, midenin üst kısmında bir kanser gelişme ihtimali olabilir. Fakat bu şikâyetler de midedeki yanma şeklinde değildir.” ifadelerini kullandı.

Dursun, “Eğer mide kanseri üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak, mide kanseri aslında asidin nispeten az olduğu vaka gruplarındadır. Mide yanma şikâyeti bunlarda pek görülmemektedir.” diye konuştu.

Mide kanserinde görülen belirtilere ve karşılaşılan sıkıntılara değinen Prof. Dr. Dursun, “Karın ağrıları,  iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı kusma, kansızlık, kilo kayıplarıdır. Bunlar üzerinden hastanın bu alarm bulguları varsa, ancak o zaman kanserden şüphe edilir. Midede bir yanma olduğunda aslında bir asit fazlalığı olduğu, aslında bir asit bulgusu olduğu için kısmen de olsa kanserden uzak olan bir belirti ve bulgu olduğunu söyleyebiliriz.” açıklamalarını yaptı.      (M. Sıddık Bilge - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir