• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Engelliler:  Engelsiz bir yaşam istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 yıldır Batman Belediyesi’nin ulaşabilirlik noktasında engellileri düşünmediğini belirten Batman Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Fatma Zehra Atay, engelliyi yok saymak için ellerinden gelen çabayı harcadıklarını ifade etti.

“Engelliler arka plana atılıyor”

Batman’daki en büyük sıkıntılarının Batman'ın  mimari yapısı olduğunun altını çizen Atay,“Gerek hükümet ve gerekse de belediye tarafından engelliler bu konuda biraz geri planda kalıyor. Gittiğimiz birçok kurumda görüyoruz ki mimarisi bakımından hakikaten engelli unutulmuş. Yerel belediyeler pek fazla biz engellileri önemsemiyorlar ama hükümetin bunu yapması daha da acı bir şeydir. Batman’da belediyeye gittiğimizde işte ‘buralarda yanlış yapıyorsunuz’ dediğimizde pek fazla dinlenilmiyoruz. Engelliler için kurumlarda çok büyük sıkıntılar vardı ve bu sene az da olsa o sıkıntı giderildi. Bir yapı yapıldığı takdirde engellilerde düşünülerek yapılması gerekir.” dedi.

“Engelliler ne sokaklarda ne de caddelerde gidip gelebiliyor”

Kentteki en büyük sıkıntılarından bir diğerinin ise ulaşabilirlik olduğunu söyleyen Atay, “Engelli kardeşlerimiz ne sokakta ne de cadde de gidip gelemiyor. Belediyenin yapmış olduğu vizyon projede bile bizim ulaşabilirlik, erişebilirlik kullanımımız çok zordur. Batman bir iki caddeden ibaret değildir. Engelliler genelde varoş semtlerde yaşıyor ve oralardan derneğe veya çarşıya gelebilmek için nice vadireler atlatıyor. Otobüsler, minibüsler aynı şekilde sıkıntıdır. 2014 yılında engelliler şöyle bir koz ele geçirdiler; ulaşabilirlik, erişebilirlik komisyonu oluşturuldu ve artık bu komisyon sayesinde engelliler kurumlarda denetleme yapabiliyor. Artık örneğin bir okulda engelli için ulaşabilirlik, erişebilirlik yoksa o okul ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da mimarisi düzeltilecek.” ifadelerini kullandı.

“Belediye siyaset yeri değil”

Batman Belediyesinin 15 yıldır bir zihniyete teslim olduğunu vurgulayan Atay,“Bu zihniyet özellikle engelliyi bertaraf etmek için, engelliyi yok saymak için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Engelliyi yok saymak ne kadar işlerine geldiğini biz görüyoruz. Belediye siyaset yeri değil, iş istiyoruz. Son konuşmamda da Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel’den şunu gördüm; ‘Bizim için tamamen yoksunuz’ diyor. Tabi bunu kelimelere dökmüyor ama ima ediyor. İcraatlarıyla da ‘Biz sizi yok sayıyoruz’ diyorlar. Ben şunu istiyorum; aracım yoksa ve maddi gücüm yoksa belediye benim ihtiyaçlarımı karşılaması lazım. Şuan birçok belediye, engellinin evine temizlikçi kadın gönderiliyor, boyası, badanası yaptırılıyor, evden alıp çarşıya götürülerek ihtiyaçları karşılanıyor. Birçok belediye şuan engellisine bu şekilde yardımda bulunuyor.” şeklinde devam etti.

“Hakke ttiğimiz şekilde yaşamak istiyoruz”

Belediyenin hiçbir şekilde kendilerine destek olmadığını belirten Atay, son olarak, “Ben bu ilde güzel yaşamak istiyorum. Üyelerimin hakkettiği şekilde yaşamalarını istiyorum. 2015 yılından beklentilerim; inşallah Türkiye’de çok güzel şeyler olur. Kimsenin engelli olmadığı bir yıl olur. Biz engelliler engelsiz bir yaşam istiyoruz.  Türkiye’de ve özellikle şuan yaşadığımız koşullarda önümüze konulan engeller var ve bu engellerin ivedilikle kaldırılmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir