• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Rusya`da başörtüsü Yasağı Üst Mahkemeye Taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`ya bağlı Mordovya Özerk Cumhuriyeti`nde Müslüman kızların başörtüsü ile okula gitmesine getirilen yasak tartışılıyor. Yasak, Moskova'da üst mahkemeye taşınırken İslami kuruluşların önde gelen yöneticileri, insan hakları aktivistleri, avukatlar, din uzmanları ve eğitim hakları elinden alınan Müslüman kızların anne ve babaları konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bölgede 2014 yılının 24 Ekim günü okullarda başörtüsü mahkeme kararı ile yasaklanmıştı. Kararın ardından Müslüman öğrencilere yönelik sıkıntılar başladı. Kimisi okuldan atıldı, kimi okul etkinlikleri ve biklimsel yarışmalara alınmadı.

Bazıları ise disiplin cezası aldı. Bunun üzerine Müslüman kızların aileleri öğrencileri okuldan alarak evden eğitim programına devam ettirmek zorunda kaldı.

Yasak, 11 Şubat`ta Rusya Devlet Mahkemesi`nde değerlendirilecek.

Konu ile ilgili Moskova`daki basın toplantısına Rusya Devlet Başkanı Sivil Toplum Kuruluşları ve İnsan Hakları Konseyi Direktörü, "SOVA" Bilgi ve Analitik Merkezi direktörü Alexander Verkhovsky, Devlet Duması Kamu Ve Dini Dernekler Komitesi danışma kurulu üyesi Anatoly Pchelintsev, Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Kuruluşları ve İnsan Hakları Konseyi üyesi Vladimir Ryakhovskiy, ve avukat Marat Ashimov`lar katıldı.

"SOVA" Bilgi ve Analitik Merkezince düzenlenen basın toplantısında konu ile ilgili görsel belgeler, istatistik belgeler ve katılımcıların görüşleri tartışıldı. Katılımcılar yasağın Moskova'daki mahkemeden döneceğine inandığını kaydetti.
DÜNYA BÜLTENİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir