• DOLAR 32.345
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2303.51
  • ...
SON DAKİKA
 Kışın ortasında hayvanları merada otlatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yar karla kaplıyken, Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Koçlu(Patyar) köyünde hayvanlar merada otlatılıyor. Şiddetli kışın yaşandığı, kar kalınlığının yüksek kesimlerde yaklaşık 2 metreye vardığı Bitlis'in bazı yerlerinde bahar havası yaşanıyor.

Bahar havasının yaşandığı yerlerden biri de, Hizan ilçesine bağlı Gayda yöresi. Gayda’da kışın kar yeri fazla tutmadığı ve yağan karın da kısa sürede erimesi nedeniyle bazı köylüler hayvanlarını kış ortasında da meralarda otlatıyor.

Hayvanlarını merada otlatanlardan biri de, Hizan ilçesine bağlı Koçlu(Patyar) köylüleri. Her yer karla kaplıyken, bu köyde kar yok. Hayvanlarını merada otlatan köylülerden Nusret Akgül,  kışın ortasında da hayvanlarını merada otlatabildiklerini söyledi.

Akgül, zaman zaman köyde de kar kalınlığının bir metreye varabildiğini belirterek,  “Bazen kar yağdığında kar kalınlığı köyde bir metreyi de aşıyor. Bazen de hiç yağmıyor. Yağan kar uzun süreli yerde kalmıyor. Şuan her yer karla kaplıyken, biz burada hayvanlarımızı otlatıyoruz. Kar yağınca hayvanları ahıra koyuyoruz, karlar eriyince hayvanları tekrara meraya çıkarıyoruz. Köyümüzde uzun süreli kar yerde kalmıyor.” Dedi.

Hayvancılığın zorluğunu da dile getiren Akgül, daha sonra,  “Hayvancılık emek isteyen bir iştir. Aynı şekilde verilen emeğinin karşılığının alınmadığı bir uğraştır. Samandan tutun hayvan yemine kadar her şey pahalı. Buna rağmen hayvan fiyatları çok düşüktür. Belki kasaplarda satılan et pahalı olabilir fakat köylüden hayvan ucuza alınıyor. Bu da köylüyü mağdur ediyor.” Diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir