• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Başbakan Davutoğlu Diyarbakır'da konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Davutoğlu salona girişinde "Diyarbakır seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılanırken, "Biz her bir Diyarbakırlıyla gurur duyuyoruz" karşılığını verdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmasına, salondakileri Kürtçe selamladıktan sonra, "Peygamberler şehri, Peygamberi her vesileyle anan ve onun yolundan yürüyen Diyarbakır'a selam olsun " diyerek başladı.

“Çatışmak isteyenlerin inadına barış ve kardeşlik”

Konuşmasına “Türkmenleri, Yörük yiğitlerini, Zaza yiğitlerinden, Kürt yiğitlerinden ayırmak isteyenlere inatla, Batı Toroslar ile Güneydoğu Toroslar, Karacadağ kardeş diyoruz.” sözleriyle devam eden  Davutoğlu,  "Ertuğrul Gazi'nin, Selahaddin Eyyübi'nin torunları çatışmak isteyenlere karşı inadına barış, kardeşlik, yeni Türkiye, yeni Ortadoğu, yeni dünya diyecek" ifadelerini kullandı.

Diyarbakırlı'nın yiğit, vefakar, ehli iman, ehli edeb olduğunu vurgulayarak, kenti mürşit şehir olarak nitelendiren  Başbakan Davutoğlu, "Millet olarak çok büyük sınavlardan geçiyoruz. O sınavları ancak ve ancak Diyarbakır'a ruhunu, maneviyatını ve kimliğini vermiş olan Nebilerin, sahabelerin, alimlerin izinden yürüyerek aşabiliriz, Selahaddin-i Eyyubi'nin, Ertuğrul Gazi'nin izinden yürüyerek aşabiliriz" diye konuştu.

Davutoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Şimdi de buradan, herkese, milletin arasına fitne sokmak isteyen herkese, cesaretle karşı çıkarak diyoruz ki bugün de burada Kürt yiğitlerle, Zaza yiğitlerle omuz omuzayız, halay çekiyoruz, zılgıt çekiyoruz. Türkmenleri, Yörük yiğitlerini, Zaza yiğitlerinden, Kürt yiğitlerinden ayırmak isteyenlere inatla, Batı Toroslar ile Güneydoğu Toroslar, Karacadağ kardeş diyoruz. Menderes ve Sakarya ile Dicle kardeş diyoruz. Daha sonra gittiğim Tekirdağ'da, Evlad-ı Fatihan ile buluştuğum Tekirdağ'da, Üsküp'te, ruhuma çekerek hissettiğim Evlad-ı Fatihan ruhuyla işte burada Diyarbakır'ın her bir suruna, her bir burcuna, her bir minaresine nüfuz etmiş Selahaddin-i Eyyubi ruhu aynı ruhtur. Evlad-ı Fatihan ile Selahaddin-i Eyyubi'yi ayırmak mümkün mü? Kudüs fatihleri ile İstanbul fatihlerini ayırmak mümkün mü? Diyarbakır üzerinden bir asra, bir millete, bütün bir Ortadoğu coğrafyasına selam vermeye geldik.

Diyarbakır'ın sokaklarında da birlikte yürüyeceğiz. Milletimizin eşit fertleri olarak Diyarbakır'da da Ortadoğu'da da dünyanın her yerinde de omuz omuza yürüyeceğiz. Ertuğrul Gazi'nin torunları, Selahaddin Eyyübi'nin torunları ayağa kalkacak, fitneye karşı ayağa kalkacak. Çatışmak isteyenlere karşı inadına barış, kardeşlik, yeni Türkiye, yeni Ortadoğu, yeni dünya diyecek.

Eğer bir yerde bir camiye saldırı olmuşsa, o camide yan yana duran kardeşlerimizi görürsünüz. Bu kardeşlik ebediyete kadar sürecek, işte bunun için 'Çözüm süreci' diyoruz. Çözüm süreci herhangi bir konjonktürel çaba değildir, çözüm süreci bir seçim kazanmak ya da kaybetmemek için açılan bir yol değildir. Çözüm süreci bu tarihdaşlığın, vatandaşlıkla buluştuğu kaderdaşlığın tesis edildiği bir süreçtir.

Çözüm süreci her ne suretle olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacak, mutlaka analar arasındaki ebedi kardeşlik kaim kılınacak. Gençler, Diyarbakır sokaklarındaki gençler, Cizre'de, Van sokaklarındaki gençler, Edirne'de, Konya'daki gençler dağlarda karşı karşıya değil barış sofralarında bir arada olacaklar. Hiçbir şekilde onları karşı karşıya getirtmeyeceğiz.

Sadece bir tarafla değil bütün bir milletin malı olan Çözüm Süreci ile ilgili olarak bütün taraflarla görüşüyoruz. Bir kez daha söylüyorum: Çözüm Süreci milletin malıdır, milletin istikbalidir, milletin geleceğidir. Bütün vatandaşlarımızın istikbali olan Çözüm Süreci'ne sahip çıkacağız."

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kongre programının ardından, 6-8 Kobani olaylarında katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının ailelri ile Diyarbakır Valiliği’nde bir araya gelerek görüşeceği belirtildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir