• DOLAR 32.491
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2485.47
  • ...
Başbakan Davutoğlu Zurih`te gurbetçilerle buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok Avrupa ülkesin temsilcilikleri bulunan UETD`nin düzenlediği programına çok sayıda bakanla birlikte katılan Başbakan Davutoğlu, Avrupa`da camilere yönelik yapılan saldırılar, Somali`deki bombalı saldırı ve önümüzdeki seçimde gurbetçi vatandaşların da oy kullanacağı hususları üzerinde durdu.

Gurbetçilerin yoğun ilgili gösterdiği programda Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) adına Genel Başkan Süleyman Çelik`in yaptığı selamlama konuşmasının ardından, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da kısa bir konuşma yaptı.

“İslam Avrupa`nın asli dinidir”

Bozkır`ın ardından sahneye çıkan Başbakan Davutoğlu, Avrupa`da yükselen ırkçılığa dikkat çekerek, İslam`ın Avrupa'nın asli dini olduğunu belirtti. Salonda az da olsa bazı vatandaşların tekbir getirmesini destekleyen Davutoğlu,  “Endülüs'ten Osmanlı'ya ve yarım asır önce Anadolu'nun her bir köşesinden çıkıp, o kutsal yürüyüşle buraya gelen, o yiğit insanların getirdiği ve Avrupa'ya ezanla birlikte çil çil kubbe gibi serpiştirdiği, o mescitler, o camiler mutlaka korunacaktır, onlara uzanan ellere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tekbiri Zürih'e taşıyan kardeşlerimin alnından öpüyorum, Allah sizi yetiştirenlerden razı olsun. Buralara, bu diyarlara tahta bavullarla gelmekle birlikte, fakir bir şekilde gelmekle birlikte, gönlü zengin bir şekilde, imanını koruyan o ilk gurbetçilerimize selam olsun, onların evlatlarına selam olsun.” iİfadelerini kullandı.

“AB yolunda yürümeye devam edeceğiz”

Türkiye`nin AB`ye girmekte kararlı olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Türkiyesiz Avrupa büyük bir eksiklik olacaktır ama en önemlisi de sizler için, Avrupa Birliği yolunda yürümeye devam edeceğiz. Madem ki burada bizim kültürümüzü, örfümüzü, dilimizi, dinimizi temsil eden kardeşlerimiz var, madem ki 45 milyon var Avrupa'da Müslüman, işte Türkiye Avrupa Birliği'nin parçası mutlaka olacaktır. Mutlaka bir gün Avrupa Birliği'ne gireceğiz. Yalvarmayacağız, dilenmeyeceğiz, hiç bir özel ayrıcalık beklemeyeceğiz. Başımız dik bir şekilde gireceğiz, onurla gireceğiz. Dinimizle, dilimizle, örfümüzle Avrupa Birliği'ne gireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“Kimse yolumuzu kesemez”

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türkiye`den giden heyetin kaldığı otelin yakınında bombalı saldırı düzenlemesine sert tepki gösteren Başbakan Davutoğlu, salonda bulunan iki Somali vatandaşını yanına alarak saldırıyı düzenleyenlere şu mesajı verdi: "Onların buradaki mevcudiyeti, nasıl Türkiye'nin Somali'deki varlığına saldıran teröristlere cevapsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın Mogadişu'daki mevcudiyeti ve ziyareti de Somali'ye, Afrika'ya ve dünyaya bir mesajdır. O mesajda da Cumhurbaşkanımız şunu demektedir hepimiz adına; 'bu topraklar, Somali ve Afrika, insanlık destanının yazılması gereken topraklardır. Nasıl 16. Yüzyılda o sahillerde, insanlık onurunu ayakta tutmak için atalarımız orada birlikte bulunmuşsa, nasıl 20. Yüzyılda sömürgeciliğe karşı yan yana olmuşsak, bundan sonra da Türkiye'nin şefkati ve kudreti, Somali'nin, Afrika'nın, bütün mazlumların üzerindedir. Kimse yolumuzu kesemez.”

 “Mutlaka oyunuzu kullanın”

Konuşmasında sık sık Müslümanların birliğine vurgu yapan Davutoğlu, konuşmasının ilerleyen bölümünde yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanması için gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istediğimiz neticeyi alamadık, çok az oy kullanıldı bazı yerlerde. Buradan Avrupa'nın kalbinden bütün Avrupalı kardeşlerime sesleniyorum; gidin ve mutlaka oyunuzu kullanın.”  çağrısında bulundu.

“Sayın Başbakan İhya-Der mağduriyetini giderin”

Davutoğlu, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek  bitirdiği konuşmasının sonunda UETD  İsviçre Başkanı Murat Şahin günün anlamına binaen Başbakan Davutoğlu`na kendisinin ilkokulda çekilmiş bir resimini hediye etti. Davutoğlu daha sonra sahneden inerek salonda bulunanlarla tokalaştığı sırada, bir vatandaşın kendisine, “Sayın Başbakan İhya-Der mağduriyetini giderin” demesi üzerine, vatandaşın söylediğini tam anlamayan Davutoğlu`nun “kim?”  diye soruması vatandaşın da, “Elazığ İhya-Der” demesi üzerine Davutoğlu`nun “tamam” diyerek vatandaşa yanıt verdiği görüldü.

Program sonunda Başbakan Davutoğlu`nun eşi Sara Davutoğlu`nun da tek tek vatandaşlarla ilgilendiği dikkatlerden kaçmadı. (Basri ÖZMEN)

Bu haberler de ilginizi çekebilir