• DOLAR 32.627
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2493.864
  • ...
Tunus`ta yeni kabinede Nahda yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus'ta seçimlerin ardından yürütülen müzakereler sonucunda, Nida Tunus Partisi ve diğer muhalif partiler yeni kabine konusunda aanlaşmaya vardı. El-Habib es-Sıyd başkanlığındaki yeni kabine açıklandı. Kabinede, Nahda Partisi'nden herhangi bir isim yer almıyor. 

Tunus'ta ilan edilen yeni kabine listesi, meclisten güvenoyu almak zorunda. Yapılan son seçimlerde, Tunus meclisinde en çok sandalyeyi Nida Tunus Partisi kazanmıştı. Nahda Partisi ise, son seçimlerde ikinci parti olmuştu. Nahda'nın Nida Tunus Partisi ile koalisyon kurması yönünde beklentiler vardı. Ancak bu kararın sürpriz olduğu belirtiliyor. 

YENİ TUNUS KABİNESİNDEKİ BAZI İSİMLER

El-Habib es-Sıyd, yeni kabinede Savunma Bakanlığı için Ferhat Haçeni'yi aday gösterdi. Maliye Bakanlığı için bağımsız bir ekonomist olarak bilinen Lessad Zerruk aday gösterildi. Dışişleri Bakanlığı'na ise Nida Tunus Partisi üyelerinden Tayyib Beçuçi aday gösterildi. 

El-Habib es-Sıyd, yeni kabinedeki isimler için, "Onlar hep birlikte, diğer partilerin de desteğiyle Nida Tunus Partisi'nin programını uygulayacaklar. Bu hükümet tüm Tunus'ta demokrasiyi uygulamak için kuruldu." ifadelerini kullandı. 

Nahda ile Nida Tunus Partisi'nin koalisyon yapacağına yönelik beklentilerle ilgili olarak, Nida Tunus liderleri karşı çıkan bir açıklamada bulunmadılar. Ancak partilerin yapıları ve çizgileri bakımından iki partinin koalisyon oluşturmasının zor olduğu biliniyordu.

NAHDA GÜVENOYUYLA İLGİLİ KARARINI BUGÜN VERECEK

Seçimin ikinci partisi olan Nahda Partisi, yeni açıklanan kabine listesine güvenoyu verip vermeme konusunda bugün bir toplantı yapacak. Nahda Partisi'nin kararının bu toplantıdan sonra belli olacağı ifade ediliyor. 

Tunus'ta 2011 yılında Zeynel Abidin Bin Ali, iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından demokratik süreç başlamıştı. Yapılan son seçimlerde birinci olan Nida Tunus partisi mecliste tek başına iktidar olması için yetecek sandalye sayısına ulaşamadı ve koalisyona gitmek durumunda kaldı. Nahda Partisi ile koalisyon sağlanmayınca, Nida Tunus Partisi mecliste azınlığı teşkil eden diğer partilerle anlaşma yoluna gitti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir