• DOLAR 32.6
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2497.098
  • ...
Hamas 27. Kuruluş Yıldönümünde Kime Ne Mesajlar Verdi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) zaman zaman, özellikle de kuruluş yıldönümü olan 14 Aralık tarihlerinde mesaj vermeyi adet edinmiştir. Hamas bu yıl yaşanan süreç itibariyle tek bir yerde büyük bir etkinlik yapmayacağını duyurdu ve Gazze`nin değişik bölgelerinde daha küçük çapta etkinlikler yaptı. Yaptığı bu etkinliklerde ilgili taraflara mesajlarını ulaştırmaya çalıştı.

Bu yıl Hamas sürpriz yaptı. Temmuz-Ağustos aylarından işgal rejimi tarafından dayatılan savaşta kendisine bağlı mücahitlerin düşman güçlerine karşı yaptıkları iki önemli operasyonun görüntülerini ilk kez yayınladı. Bunun yanında esirlerle ilgili bir takas anlaşmasının oldukça yakın olduğunu duyurdu.

Gazze`ye dayatılan son savaştan sonra Hamas`tan ve işgal rejiminden 2011 yılında yapılan esir takas anlaşması gibi yeni bir anlaşmanın sağlanması için görüşmeler yapıldığına dair her hangi bir açıklama duymadık. Bu konu adeta unutulmuş gibi görünüyordu ve sanki dosya kapanmıştı. Ancak bu konuda bazı işaretlerin, ipuçlarının verildiğini, hem de Hamas tarafından kuruluş yıldönümünde verildiğini gördük. Bunu iyi okumak, üzerinde düşünmek gerekiyor. Hamas`ın bu sefer yaptığı sürprizi acaba nasıl okumalıyız?

Hamas'ın bu yılki kuruluş yıldönümünde olup bitenleri birkaç açıdan okumak mümkündür.

Birincisi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Hamas`ın yeni bir şey açıkladığına şahit olduk. Her yıl aynı tarih yeni bir şeyleri duyduğumuz zaman dilimidir.

İkincisi

Yaptığı açıklama esirlerle ilgili işleyişte durağanlaşan suyu harekete geçirme girişimidir. Görüldüğü kadarıyla düşman bu dosyaya uzaktan yakından değinmek ve açmak istemiyor. Bu tavrıyla konuyla ilgilenmediği, önemsemediği imajını veriyor. Tabi bu durumun Mart 2015 seçimlerinden önce değişeceği kesindir. Yani bu seçimlerde birilerinin galip gelmesini sağlayacak etkide bir dosya olacaktır.

Üçüncüsü

Bununla Hamas özelde Siyonist işgal rejimi zindanlarında bulunan Filistinli esirlerle ailelerine, genelde ise bütün Filistinlilere güvence vermek istedi. Hamas bununla, hareketin esirleri unutmadığını, Allah`ın izniyle onları yakında serbest bıraktırabilecek kartlara sahip olduğunu ifade etmiş oldu.

Dördüncüsü

Hamas, Kassam Tugayları mücahitlerinin Ebu Mutaybık bölgesinde ve Zikim Askeri Deniz Üssüne yapılan operasyonların görüntülerini yayınlamakla düşmana güçlü mesajlar verdi. Bunlar, Filistinli grupların kuruluş yıldönümlerinde halkla paylaştıkları ve düşmana karşı gövde gösteri yaptıkları tablolardandır.

Bununla birlikte Hamas Siyonistlere ve ayrıca Mısır`a mesaj vererek, Hamas`ın güçlü ordusunun sadece düşmana yöneldiğini, büyük özgürlük için hazırlık yaptığını, başka hedeflere kaymayacağını ve akıntıya kapılmayacağını ifade etmiş oldu.

Düşmana hatırlamak istemediği şeyleri hatırlattı, özellikle seçim arefesinde yüzü kirlenen ve rezil olan ordusunun yüzüne attığı tokadı gösterdi. Hamas sanki bu mesajında, işgal rejiminde yapılacak seçimlerde bir rolünün olacağını da ima etti.

Vail El-Mebhuh / Filistin Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir