• DOLAR 32.498
  • EURO 34.591
  • ALTIN 2480.937
  • ...
Mazlumlara uzanan yardım eli: Avrupa Yetim Der
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki fakir ve yetimlere yönelik yardım faaliyetleri yürüten Avrupa Yetim Der ile yaptıkları yardım çalışmaları ve projeleri hakkında konuştuk. Birçok önemli projeleri olduğunu ifade eden Avrupa Yetim Der Başkan Yardımcısı Hüseyin Ateş, bu projelerin hayata geçirilmesi ile ilgili hayırseverlerin kendilerine ulaşması çağrısında bulundu.

Merkezimiz Avrupa, yardım alanımız tüm dünya

Avrupa Yetim Der`in Almanya merkezli uluslararası bir yardım kuruluşu olduğunu belirten Ateş, “2011 yılında kuruluş dilekçemizi verdik.  2012 yılında da Van depremi ile beraber yardım faaliyetlerimize başladık. Faaliyetlerimiz Avrupa merkezli olduğu için akla sadece Avrupa`da yardım faaliyeti gelebiliyor. Ama Yetim-Der olarak başta Avrupa olmak üzere Afrika, Asya, Balkanlar ve Türkiye`de yardım faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2013 yılında Almanya`da yaşanan sel felaketinde zarar görenlere yardımda bulunduk. Bunun yanı sıra Yunanistan`ın Gürcina şehrinde de yardımlar yaptık. Kısaca özetlersek Avrupa Yetim Der olarak dünyanın 60 ülkesinde yardım faaliyeti çalışmalarımız vardır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa`da 35 temsilciliğimiz bulunuyor

Avrupa genelinde 35 temsilcilikleri bulunduğunun altını çizen Ateş, “Almanya, İtalya, İsviçre, Avusturya, Fransa, Danimarka ve Belçika gibi ülkelerde gönüllü temsilciliklerimiz bulunmaktadır. Gerek temsilciler aracılığı ile gerekse internet sitemiz aracılığı ile sadaka kutuları, hesabımıza yatırılan nakdi para ve esnafların bağışlarıyla ihtiyaç sahiplerine yardımlarımızı yapıyoruz.” dedi.

Çok çeşitli yardımda bulunuyoruz

İhtiyaca göre çok çeşitli yardımlarda bulunduklarını anlatan Ateş, “Gıdadan giyime, mutfak eşyasından beyaz eşyaya kadar birçok kalemde yardım dağıtıyoruz. Ayrıca kuruluşumuzdan bugüne yürüttüğümüz projeler var. Bu projeler arasında kardeş aile projesi, öğrenci bursu ve yetim edinme gibi kampanyalarımız var. Ayrıca kırtasiye yardımlarımız da oluyor. Geçen yıl dünyanın en büyük mülteci kamplarından olan Somali sınırındaki Dadap Mülteci Kampı`nda kırtasiye ve Kur`an-ı Kerim dağıtımı yaptık. Ayrıca Türkiye`de yarıyıl tatil döneminde Diyarbakır ve Batman`da da muhtaç öğrencilere kırtasiye yardımlarımız oldu. Bosna`da sel felaketi yaşandığında Avrupa Yetim Der olarak afet yerine gidip yardımlarda bulunduk. Burada yardımları 3 bölgede başta gıda, beyaz eşya, koltuk takımı, halı ve akla gelebilecek bütün ev ihtiyaçlarını selzedelere dağıttık.” şeklinde konuştu.

Türkiye`de 130 ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz

Avrupa Yetim Der olarak Türkiye`de 130 ailenin her türlü ihtiyaçları ile ilgilendiklerini ifade eden Ateş, “Bu ailelere her ay düzenli para yardımında bulunuyoruz. Avrupa`da bulunan hayırseverlerimiz Türkiye`de yaşayan yetim, fakir veya okuyan öğrenciye burs veriyor. Biz de bu yardımları Türkiye`de temsilcilerimiz aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla yardım eden ile yardıma muhtaç olanı bu proje ile kardeş aile yapıyoruz. Bu da gerçekten çok güzel bir kardeşlik örneği meydana getiriyor. Özellikle sizin aracılığınız ile Avrupa`da yaşayan gönüllü zengin hayırseverlere seslenmek istiyorum. Bizim kardeş aile projemize katkıda bulunmalarını istiyoruz. Bu sadece Türkiye`ye yönelik bir proje değil, aynı zamanda Afrika`da da kardeş aile projemiz devam etmektedir. Baktığımız zaman yetim ve muhtaç sayısı gerçekten çoktur. Belki bizim için çok önem ifade etmeyen 100 TL gibi bir rakama bile muhtaç olan insanlar var.” diye konuştu.

Ayakkabısı olmadığı için okula gidemeyen öğrenciler var

Yardım dağıtırken başlarından geçen bir olayı da anlatan Ateş, “Şahit olduğum bir örneği sizin aracılığınız ile paylaşmak istiyorum. Siirt`e Kurban Bayramı döneminde yardım faaliyeti yürütürken yardım yaptığımız bir aile yüreğimizi yaktı gerçekten. Ailenin okul çağındaki çocuklarından biri sadece ayakkabısı olmadığı için okula gitmiyordu. Anneleri ‘Çocuklarım okul çağında ama sadece ayakkabıları olmadığı için okuyamıyorlar` dedi. Elbette sadece ayakkabı değil problemler ama bazen küçük gördüğümüz detaylardan ötürü bile insanlar çok mağdur olabiliyor. Bunun gibi sayısı belli olmayan binlerce aile vardır. Elimizden geldiği kadar bunlara ulaşıp yardım elimizi ulaştırmalıyız.” dedi.

Ermenek`e de, Kobanililere de yardım dağıttık

Son maden faciasının yaşandığı Ermenek bölgesine de gittiklerini ifade eden Ateş, “Malumunuz Karaman`ın Ermenek ilçesinde bir maden göçüğü yaşandı ve burada 18 kişi hayatını kaybetti. Allah onlara rahmet etsin. Ailelerine de sabır versin. Bizler Avrupa Yetim Der olarak bu bölgede de yardım faaliyetlerinde bulunduk. Merkezimiz Avrupa olmasına rağmen Türkiye`de olsun, Afrika`da olsun ihtiyaç olan her bölgeye ulaşmaya çalışıyoruz. Nitekim Türkiye`nin birçok bölgesinde yardım çalışmalarımız oldu. Özellikle Suriye`den, Kobani`deki çatışmalardan kaçarak Türkiye`ye sığınan Suriyeli ailelere de yardımda bulunduk. Çünkü bizler şuna inanıyoruz ki, yardımın dili dini olmaz. Bizler de diyoruz ki insanların renk ve dili önemli değil. Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun yardıma muhtaç bir insan varsa Avrupa Yetim Der olarak oraya el uzatıyoruz. Ermenek`te sadece hayatını kaybeden madenci ailelerine değil bölgenin geneline yönelik bir yardım çalışmamız oldu. Bu yardımlarımız da o bölgelerde hala devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Projelerimiz için hayırseverlerden destek bekliyoruz

İleriye yönelik önemli projeleri olduğunu belirten Ateş, “Önümüzdeki yıllar içerisinde özellikle Afrika ülkelerine yönelik canlı keçi projesi düşünüyoruz. Yine katarakt ameliyatı gibi yardımlarımız olacak inşallah. Şu an Türkiye`de kardeş aile projesi var. Bunun yanında yeni bir proje olarak yetim ve fakir ailelere yönelik eşi vefat etmiş kadınlara dikiş makinesi alarak kendi ihtiyaçlarını gidermesi için bir ekmek kapısı açmış olacağız. Bu projelerimizin gerçekleştirilmesi noktasında da hayırsever insanların katkısını bekliyoruz. Özellikle Avrupa`da yaşayan hayırsever kardeşlerimizden destek bekliyoruz. Avrupa`nın yaşam şartları Türkiye`ye, Afrika`ya göre daha iyi. Malumunuz kış ayına girdik. Her zaman kendi dışımızdaki insanları özellikle de ihtiyaç sahiplerini düşünmemiz gerekiyor. Bizler kaloriferli evlerde sıcak bir ortamda yaşarken, bacası tütmeyen, evine bir parça ekmek dahi götüremeyen insanları düşünmemiz gerekiyor. Ayakkabısı, önlüğü olmadığı için okula gidemeyen, bursu olmadığı için Üniversiteye gidemeyen öğrenciler var. Hayırsever kardeşlerimizin bu konuda duyarlı olmalarını ve Avrupa Yetim Der aracılığıyla bu insanlara ulaşmalarını istiyoruz.” dedi.  (Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir