• DOLAR 32.534
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2438.795
  • ...
Bursa'da 'Termik Santrali'ne Hayır' açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen’e bağlı Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ Bir-Sen) 10 ve 52 No’lu Şubeleri, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünde gerçekleştirdikleri ortak basın açıklaması ile DOSAB’da yapılması planlanan termik santrale karşı çıktı.

 Kömürlü termik santrallerin insan sağlığı, doğal hayat ve şehrin geleceği açısından büyük tehlikeler ve tehditler içerdiğini belirten TOÇ Bir-Sen 10 No’lu Şube Başkanı Lütfü Günerigök, “Kömürlü termik santrallerin erken ölümlere, sakatlıklara ve hastalıklara sebebiyet verdiği bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Bu bilimsel gerçeğe rağmen DOSAB’da Kömürlü Termik Santral kurmak, bağrımıza hançer saplamaktan farksızdır” dedi.

“Bursa hala bir tarım şehri”

Bursa’nın hala bir tarım şehri olduğunu belirten Günerigök, “Bursa zeytin üretiminin yüzde 17’sini, şeftali ve armut üretiminin yüzde 30’unu, sanayi domatesinin yüzde 35’ini, siyah incir ve ahududunun yüzde 95’ini üreten bir ildir. Siyah incir üretiminde dünyada birinci sırada, yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye’de dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye’de meyve suyu üretiminin yüzde 26’sı, konserve üretiminin yüzde 47’si, dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 61’i, domates salçası üretiminin yüzde 64’ü Bursa’da gerçekleştirilmektedir” dedi.

Termik Santralden salınacak toz ve zehirli gaz yüzünden sebze ve meyve üretiminin olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Günerigök, “Bursa’ya özgü meyveler olan şeftalinin, deveci armudunun, zeytinin ve siyah incirin geleceği kararır. Termik santralin bacasından atılan gazların etkisiyle evcil hayvanlarda verim azalır, yaban hayvanların nesli tükenmeyle, yok olmayla karşı karşıya kalır” diye konuştu.

“Baz istasyonu istemiyoruz”

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çatısında farklı GSM şirketlerine ait baz istasyonlarının bulunduğunu belirten Günerigök, “Bu husus kurum çalışanları olarak bizleri tedirgin ettiği gibi huzursuz da ediyor. Baz istasyonları tarafından çevreye yayılan mikrodalgalar; dokuları ısıtmak suretiyle termal etki yaptığı, vücuttaki hücrelerin kimyasını bozduğu, bu sebeple sağlık açısından risk oluşturduğu ve kalıcı etkiler bıraktığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Bu vesile ile kira geliri karşılığı geleceğimizi riske eden bu baz istasyonlarının en kısa sürede kaldırılmasını kurum yöneticilerimizden de talep ediyoruz.”dedi.

“DOSAB Termik Santrali’ne kesinlikle karşıyız”

DOSAB’ta yapılması istenilen termik santrale karşı olduklarını ifade eden Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker ise, “Yeşil Bursa olarak anılan şehrimize termik santral yapılmasını istemiyoruz. Termik santrali olarak planlanan arazi, tamamen tarıma elverişli yeşil arazidir. Bunun şehrimize getireceği külfeti, eksisi ve artısı ile çok iyi değerlendirilerek ona göre adım atılmalıdır. Sivil toplum örgütü ve sendika olarak, DOSABSİAD’ın termik santralden bir an önce geri adım atılması gerektiğine inanıyoruz” dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir