• DOLAR 32.589
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2503.287
  • ...

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman’da çiftçilerin en çok ektiği ürünler ve pamuk ekiminin bölgede azalmasının temel nedeni hakkında İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Batman’ın son yıllarda meyvecilikte ön plana çıktığını söyleyen Kiyas, “Batman’da öncelikle tarla bitkileri ve bahçe bitkileri olarak bir ayrım yapmamız gerekir. Tarla bitkileri olarak en çok buğday, mısır, kısmi olarak mercimek, pamuk ve biraz da arpa yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyvecilikte de fıstık, bal, ceviz ve son yıllarda da çilek en çok ön plana çıkmış durumdadır. Bu ürünlerimizin oransal olarak dağılımı, ilçelerimize göre farklılık arz etmektedir.” dedi.

Çiftçilerin pamuktan çok mısır ekimini tercih ettiğini belirten Kiyas, bunun nedenini ise şu sözlerle açıkladı: “Özellikle mısır ve buğday,  en çok merkezde, ilçe ve köylerde ise, daha çok sulu alanlarda yoğunlaşmış durumdadır.  İlimizde son zamanlarda fıstık konusunda bir gelişme var. Ceviz yetiştiriciliği konusunda bir gelişme var. Çiftçilerimiz bu ürünlere yönelmiş durumdalar. Bölgemizde pamuk ekimi daha çok yapılmaktaydı ama, son yıllarda çiftçilerimiz, sulu tarım alanlarında pamuk yerine daha çok mısır ekimini tercih etmektedir. Bunun sebeplerinin başında da, her yıl pamuk fiyatları ve mısır fiyatları arasındaki denge, pamuk işçiliğinin çok daha fazla olmasıyla beraber, Batman’da sıcaklığın da çok fazla olmasıdır. Dolayısıyla çiftçilerimiz, hem karlık açısından, hem işçi istihdamı açısından ve hem de emek yoğunluğu açısından pamuktan çok mısıra yönelmişler.”   (İLKHA)